térfigyelő kamerák

2021.04.07. 11:30

Egyszer a bűnöző is ledobja az álarcát, maszkját

Bankrablás, trafikrablás és más bűncselekmények esetén a rendőrség bekérheti nemcsak a kifosztott bank, üzlet, hanem a közeli utcák térfigyelő kameráinak felvételeit is, ami segíthet a rabló, a bűncselekmény elkövetőjének felkutatásában.

Zsigmond J.

202009 Jánossomorja Képen: Lőrincz György (balra), Jánossomorja polgármestere és Gellén Sándor, a jánossomorjai őrs parancsnok-helyettese már a három új kamera képeivel kiegészült biztonsági kamera-rendszer monitorát figyelik az átadás napján, 2020. szeptemberében, a Jánossomorjai Rendőrőrsön. Fotó: JTV, KAPOTT KÉP Kisalföld

Hogy biztonságosabb legyen az utca, emiatt egyre több városban, községekben szerelnek fel térfigyelő kamerákat.

– Baranya megyében egyre több helyen épül ki közterületi térfigyelő kamerarendszer, azonban ezek közül egyiket sem a rendőrség üzemelteti. A térfigyelő kamerák működtetését alapvetően a közterület-felügyelet végzi – közölte lapunk megkeresésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Mint hozzátették, a közterület-felügyeletről szóló 1999-es törvény lehetővé teszi képfelvevő működtetését olyan települések önkormányzatai részére is, ahol közterület-felügyelet nem működik. Ha a települési önkormányzat e feladatát nem közterület-felügyelő útján látja el, ebben az esetben a képfelvevők üzemeltetésének és kezelésének feladatait a jegyző, vagy a képviselő-testület által az önkormányzat alkalmazásában álló köztisztviselő végezheti, illetve lehetőség van arra is, hogy a polgárőrség besegítsen.

– Magánszemély is elhelyezhet megfigyelő kamerát a saját ingatlanán, de csak úgy, hogy azzal kizárólag a saját tulajdonában álló területet lehessen megfigyelni. Így annak látószöge nem irányulhat sem más ingatlanára, sem pedig közterületre, ugyanis ezzel jogellenes adatkezelést valósítana meg a tulajdonos – tette hozzá a rendőrség.

Segíthetnek

Sok gépkocsiban van menetrögzítő kamera, így nem meglepő, hogy a napokban a rendőrség segítséget kért a pécsi lakosoktól. Mint lapunk is megírta, március 24-én a Petőfi utcában kiraboltak egy trafikot. A rendőrség emiatt kéri, hogy aki aznap este, 18 óra 30 perc és 19 óra közötti időpontban a Kórház tér és a Tüzér utca, illetve a Petőfi utcában, az Alkotmány utcában, a Rókus utcában, vagy a Honvéd utcában autózott, és kamerája az utat rögzítette, hívja fel a hatóságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!