fix sebességmérő megoldás lenne?

2021.04.08. 14:00

Gyorshajtóktól félnek a pécsi Komlói út lakói

Számos olyan útszakasz van a megyében, ami veszélyesnek mondható, mivel az autósok szeretnek a gázpedálra lépni és kevésbé tartják be ezeken a helyeken a megengedett sebességhatárt.

Zsigmond J.

A rendőrség a korábbi években havonta közölte, hogy hol, melyik nap, hány órakor mérik majd a sebességet, de pár évvel ezelőtt változott a rendszer. Az ok, mint egy 2019-es sajtótájékoztatón elhangzott: a közlekedési fegyelem megromlása miatt döntöttek úgy, hogy nem teszik közzé a tervezett sebességmérések helyszíneit, illetve úgynevezett civil autókból is ellenőrizik az autósokat, amiről számos videót közölt már a rendőrség.

Korábban az egyik fix mérési pontja a rendőrségnek Pécsen a Komlói úton volt. Ezen a hosszú, egyenes, a város felé enyhén lejtős útszakaszon nem ritka, hogy száguldoznak a sofőrök. A hosszú hétvégén, szombaton, fél órát voltunk a helyszínen. Ez idő alatt közel harminc autósból két-három volt olyan, aki véleményünk szerint jóval a megengedett sebességhatár felett közlekedett a járművével.

Tavaly egy száguldozót is a közelben kapcsoltak le a rend­őrök, aki erre próbált elmenekülni előlük, a sofőrt hat-hét rendőrautó üldözte. Az ámokfutó a Komlói úton robogott végig, mire sikerült elfogni. Olvasóink megemlítették, hogy jó lenne erre az útszakaszra fix sebességmérőt felszerelni, aminek, mint közölték, nem az lenne a célja, hogy minél több autóst megbüntessenek, hanem hogy a megengedett sebességhatárok betartására ösztönözzék az ezen az útszakaszon közlekedőket.

Itt mérnek

A fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontokat a rendőrség 2016-ban élesítette. A nagy felbontású kamerák nemcsak a sebességet mérik, hanem többek között dokumentálják a szabálytalan sávváltást, a biztonsági öv használatának elmulasztását. Baranyai helyszínek: kozármislenyi elágazás közelében az 57-es úton, Mecseknádasd, Pécsett a Budai vámnál, Sásd, Szigetvár után a 67-es úton és a város előtt a 6-os úton.

 

Ezek is érdekelhetik