Koronavírus Baranyában

2021.04.24. 10:30

Hála-tállal köszöni meg az egészségügyi dolgozók munkáját

Mészáros Csaba, a pécsi Mr. Remy ­Gyros ételbár tulajdonosa nem csak az általa készített finom ételekről ismert. Időről időre jótékonykodik, most az egészségügyi dolgozóknak segített.

Tóth Viktória

A vendéglátással foglalkozókat nehéz helyzet elé állította az elmúlt időszak. A vírushelyzet viszontagságait azonban nem mindenki magába fordulva, negatívumként éli meg, van aki ebből is ki szeretné hozni a maximumot. Jó példa erre Mészáros Csaba, a pécsi Mr. Remy ­Gyros ételbár tulajdonosa.

Lapunknak elmesélte, hogy a pandémia miatt ő is kicsit visszavonult, s azon gondolkodott, hogy járhatna kedvükben azoknak az embereknek, akik most erőn felül teljesítenek.

Hónapokkal készített 30 darab jegyet, melyet a mentődolgozók kaptak meg, hogy ameddig tart a vírushelyzet a vissza nem váltható kártyák ellenében meghívja őket egy gyrosra. Legutóbb pedig vendégei, ismerősei, barátai inspirációját felhasználva elkezdte segíteni az egészségügyben, kórházban dolgozókat.

– Most nem megyünk ki tapsolni, nem rajzolunk szíveket az ablakokba, de ennek ellenére ugyanúgy megbecsülésre, támogatásra szorulnak az egészségügyi dolgozók. Így arra gondoltam, hogy az ételeim által köszönöm meg nekik amit az emberekért tesznek – fogalmazott Mészáros Csaba.

Kitalálta, hogy kicsit szerényebb körülmények között ünnepli a húsvétot, de akkor támogatni fogja a pécsi klinika koronavírus kapcsán érintett osztályait. Ugyanis mint szlogenje is hirdeti: Egy fecske is csinálhat nyarat. Összesen 17 osztályt ajándékozott meg, munkáját önkéntesek is segítették, szerepet vállaltak a szállításban, eljuttatták a tálakat az egészségügyi dolgozóknak.

Mindig is szívesen jótékonykodott

Mészáros Csabától egyébként sem áll távol a jótékonykodás, fiatalkorától kezdve ezt látta mintaként, eként éli az életét, szívesen segít másoknak. Nevelőszülei is ebben a szellemiségben nevelték őt.

Így éves szinten általában 30–40 jótékonysági kampányt csinál. Legutóbb Áronnak, a beteg baranyai kisfiúnak gyűjtött, de segített már az Éltes Mátyás iskolának, a Szemem Fénye Alapítványnak is kampányolt piros palacsintákkal, a gyermekonkológiának is segített, az életmentő műszer megvásárlásához is sokat hozzátett. De rászoruló családoknak is szívesen segít lehetőségeihez mérten.

– Úgy próbáltam küldeni a tálakat, hogy váltásra legyenek ott, tehát hogy a legtöbb dolgozónak jusson néhány finom falat – mondta a kezdeményezés kapcsán. – Valójában egy új fogalmat hoztam létre a vendéglátásban, ilyen tálat amióta a szakmában vagyok még nem csináltam: ezt Hála-tálnak hívják.

Az emberek szívesen fel is használják, a kórházi tartózkodás után sokan küldenek az osztálynak ilyen tálat, ezzel is megköszönve amit érte tettek.

A kezdeményezés híre végigment az országon, Kelet-Magyarországtól egészen Budapestig eljutott a történet, sok pozitív visszajelzést, kedves szót kapott a mesterszakács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!