Gazdátlan Pécs

2021.04.09. 13:47

Kővári: több száz fát vághatnak ki a Mandulásban

Amennyiben a baloldali pécsi önkormányzat Péterffy Attila polgármester vezetésével elősegíti a szocialista körökhöz kapcsolható vállalkozó terveinek megvalósulását, akkor a volt Mandulás kempingben több száz fát is kivághatnak a luxusigények kielégítése miatt, miközben helyi védelem alatt álló mecseki természetvédelmi területről van szó – erről beszélt Kővári János pénteki sajtótájékoztatóján a helyszínen.

B. M.

Mint ismert, a héten derült ki, hogy több száz Pécsi Építési Szabályzat módosítási kérelem között volt az egykori Mandulás kempingre vonatkozó átsorolási kérelem, amellyel lakóövezetté szeretnék nyilvánítani a területet annak tulajdonosai. Ezzel ugyanis megnyílna az út, egy összesen közel 18 ezer négyzetméternyi otthont tartalmazó lakópark, villanegyed felhúzására. A városfejlesztési bizottság online megbeszélésén két momentumos politikus és Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője nem támogatta (csak a tanácsnokká kinevezett DK-s voksolt igennel) ugyan az elképzelést, de a veszélyhelyzetben Péterffy Attila, Pécs polgármestere dönt a kérdésben.

- Természetvédelmi területen és a tettyei vízbázis védőterületén szeretnének építkezni – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Kővári János a volt Mandulás kemping előtt, aki elmondta azt is, hogy a pécsi állatkertet is többek között azért kellett felújítani, alulról szigetelni, mert itt, a lábunk alatt található a város ivóvízkészletének jelentős része, ezek az indokok is elegendőek arra, hogy egy 23 épületből álló luxus villaparknak ne jöjjön itt létre.

Mint mondta, a villanegyed megépítése számtalan, több száz fa kivágásával járna, hiszen az eddig velük ismertetett elképzelések szerint a volt kemping jó része be lenne építve.

Az ingatlanügylet kapcsán megjegyezte azt is, hogy az átminősítési kérelmet beadó, a kemping jelenlegi tulajdonosa, az Amandula Kft. mögött Puch László, volt MSZP-s pénztárnok és más baloldali oligarchák állhatnak, a cég ügyvezetőjét pedig a Zuschlag-perben több társával együtt hatodrendű vádlottként börtönbüntetésre ítéltek. Sajtóértesülések szerint Marsovszky Balázsról van szó, aki a Fiatal Baloldal fővárosi elnöke volt korábban.

Az Amandula Kft. története az egykor még a Baranya Megyei Önkormányzat birtokában lévő Mecsek Tours-ig nyúlik vissza, ennek a turisztikai vállalatnak a szocialisták által végrehajtott privatizációja húsz évvel ezelőtt is meglehetősen botrányosra sikeredett és heves tiltakozást váltott ki.

-Nem azért szavaztak a pécsiek a mostani vezetésre, hogy luxusigényeket elégítsenek ki és beépítsék a Mecseket – fogalmazott Kővári, aki kitért még egy részletre is: – Az építési törvény írja elő, hogy az értéknövelő átminősítések kapcsán az önkormányzatnak településrendezési szerződést kellene kötnie a vállalkozóval, hiszen egy ilyen lépéssel a megsokszorozódik a telek értéke, és a szerződéseben rögzíteni kell, hogy az ebből fakadó értékkülönbözetet a vállalkozónak közösségi célokra kell fordítania, ilyen szerződést viszont eddig nem láttunk – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!