Arckép

2021.04.01. 11:30

Legendás modellező volt, és elsőként varrt vissza leszakadt ujjakat

Dr. Nyárády József nem csinált soha semmit félgőzzel. Amikor modellezett, a világbajnoki dobogóig jutott, a keze alatt újjászületett Pécsett a traumatológia, s ő volt az első baranyai sebész, aki működőképesen visszavarrt levágott ujjakat és végtagokat. Az MTA-doktor március 15-én megkapta a Magyar érdemrend tisztikereszt polgári tagozat elismerést.

Mészáros B. Endre

Hogy értékeli a kitüntetést?

– Nagy örömmel fogadtam. Az élet már csak ilyen, nem akkor érkezik a megbecsülés, amikor az ember úgy érzi, most van itt az ideje. Dr. Szent­ágothai János agykutató mondta egy riportban, hogy rendszeresen publikálták társaival az új eredményeiket, de 15 évig senki nem reagált rá. Aztán egyszer csak idézték és elemezték mindenütt a tevékenységüket. Szóval az igazi értékeknek van átfutási ideje.

Baleseti sebészként lett a pécsi orvosi élet meghatározó alakja. Miért pont ezt a területet választotta?

– Negyedéves medikusként döntöttem el, mindegy, hogy mi, de legyen benne manuális feladat, a kezeimet is használjam. Talán ezért is igyekeztem később annyira vigyázni mások kezére.

Ha már kezek, szinte pályakezdő orvosként csinálta az első pécsi ujj- és karvisszaültetéseket. Nagy bátorság volt ez?

– A szakirodalom akkoriban a mikrosebészet előretöréséről számolt be, én pedig haladtam a korral. A klinikánkon igen erős volt a kézsebészet, de a mikrosebészet még fehér foltnak számított, így állatkísérleteken gyakoroltam be a metódust, patkányok, kutyák kaptak elsőként régi-új végtagokat.

Napjainkban hol tartanak ezek a műtétek?

– 2008-ig, amikor elhagytam a klinikát, virágzott ez a sebészeti terület. Ma is vannak re­plantációk, de alábbhagyott a korábbi lendület, bár most újra felszálló ágat érzékelek.

A repüléssel is kacérkodott, aztán meghagyta hobbinak, pontosabban versenysportnak. Hány évig modellezett?

– Hetedik osztályos koromtól több mint harminc évig: 1986-ban vonultam vissza, világbajnoki harmadik helyezés volt a legjobb eredményem. Volt olyan, amikor 15 kategóriában indultam a versenyeken.

A pécsi traumatológiáról 13 éve távozott. Mi jött ezután?

– Rendelek és műtök hetente egy-egy nap Mohácson és Szekszárdon. Emellett a PTE ETK gyógytornász és mentőtiszti hallgatóit tanítom. Otthon, Orfűn pedig biciklizem, sokat olvasok és kisebb sétákat teszek.

Három gyermeke és tíz unokája van

Dr. Nyárády József 1945-ben született Pécsett. A Széchenyi Gimnáziumban érettségizett, a POTE-n diplomázott 1969-ben.

Sebészetből, traumatológiából, érsebészetből és kézsebészetből szakvizsgázott, habilitált, majd 15 éven át vezette a PTE Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáját. Napjainkban is rendel, műt, tanít, és szakkonzultánsnak kérik fel igazságügyi orvosszakértők.

Felesége, Szenkovits Zsuzsanna röntgenasszisztensként vonult nyugdíjba. Első házasságából fia, Zoltán (49) szájsebész, Rita (48) magyartanár, a másodikból Kata (39) biológus. Tíz unokája van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!