Boldogságtérkép

2021.04.11. 15:30

Még a nehézségek ellenére is boldogabbak a baranyaiak

Ismét elkészült Magyarország boldogságtérképe, amelyből kiderült, hogy Baranya az elmúlt egy évben boldogabb lett 2019-hez képest. Ez igen jó eredmény, tekintve, hogy a kutatást a koronavírus-járvány fenyegetettsége idején végezték.

Mészáros Rita

Fotó: Shutterstock

A boldogság világnapján idén is közzétették azt a térképet, amely az elmúlt év adatai alapján megmutatja, hogy az ország egyes megyéiben élők mennyire boldogok. A vizsgálatot 2020. április 1. és 2021. március 15. között végezték, vagyis éppen akkor, amikor nálunk is megjelent, majd több hullámban visszatért a Covid–19-járvány. A korlátozó intézkedések és a kényszerű otthonlét miatt azt gondolhatnánk, hogy az eredmények sokat romlottak, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz – Baranyában legalábbis ez a helyzet.

A kutatás szerint 2019-ben, bár nem voltunk boldogtalanok, a boldogság mértéke átlagon aluli szintet ért el megyénkben, a tavalyi évet nézve viszont átkerültünk az átlagosan boldog kategóriába. Persze, még ez sem az igazi, lehetne jobb is a helyzet, de már az is dicséretes, hogy a nehézségek ellenére javítani tudtunk a besoroláson. Régiós összehasonlításban Tolna megyével ugyanabba a kategóriába kerültünk, Somogy megye viszont továbbra is boldogtalan a vizsgálat szerint. A legjobb eredmények egyébként Vas, Pest és Bács-Kiskun megyében születtek, az emberek itt a legboldogabbak.

Baranyában persze van is miért boldognak lenni, hiszen annyi csodálatos dolog van itt. Gondoljunk csak a Mecsek vadregényes tájaira, vagy a Dráva festői szépségű partjára, ahol igazi feltöltődés sétálni egyet. Kellemes, szinte már mediterrán klíma uralkodik itt – igaz, ez az elmúlt napokban nem nagyon mutatkozott meg –, városaink, falvaink tele vannak történelmi érdekességekkel és modern csodákkal. Orfűnek köszönhetően pedig nekünk is megvan a saját Balatonunk. Érdemes ezekre az értékekre koncentrálni, főleg ebben a nehéz időszakban, hogy jövőre még boldogabbak legyünk.

Szombathely lett a legboldogabb város

Nemcsak a megyék és az egyes régiók, hanem a megyeszékhelyek boldogságszintjét is megvizsgálták ebben a kutatásban. A legjobb eredményeket Szombathelyen mérték, így 2021-ben 2018 után ismét ez lett Magyarország legboldogabb városa. Nőtt a jóllét szintje még Nyíregyházán – ami egyébként az előző évben volt az ország legboldogabb városa – és Budapesten is. Sajnos a baranyai megyeszékhely nem került fel erre a listára, de szerencsére arra sem, ahol romlottak az értékek. Az adatok azt mutatják, hogy Debrecen, Győr és Tatabánya esetén csökkent a boldogságszint az elmúlt évben. A teljes országot tekintve viszont csak minimálisan romlott a jóllét szintje.

Összehasonlíthatók a kapott adatok

Magyarország boldogságtérképét minden évben az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja készíti el prof. Oláh Attila irányításával, valamint a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány és Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával. Rendszerint a boldogság világnapján, vagyis március 20-án hozzák nyilvánosságra. A felmérés során begyűjtött adatok lehetőséget adtak a férfiak és nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét különböző fokán élő, különböző iskolai végzettséggel és foglalkozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!