kellemes csalódás

2021.04.08. 07:00

Nem jutott Korpád sorsára Révfalu: túlélte a szocializmust, és most szinte virágzik (videó)

Az átkos rendszer faluellenessége majdnem megfojtotta Révfalut, amely mára a pihenni vágyók eldugott paradicsomává vált.

Vizvári Soma

Mivel előzetesen annyit tudtunk, hogy az évtizedek óta Drávakeresztúrhoz tartozó Révfalu mára üdülőtelepüléssé vált, nem számítottunk rá, hogy sok emberrel találkozunk. Arra viszont nem gondoltunk, hogy a faluba beérve ekkora rendezettséget tapasztalunk. – Ki tartana rendet, ha alig lakik itt valaki állandóan – gondoltuk. Hát, rosszul gondoltuk. A legtöbb ház fel van újítva, a kerteket művelik, vagy legalábbis rendszeresen nyírják a füvet.

Az öreg kápolnát tíz éve sincs, hogy felújították uniós forrásból. Mellette él Kovács Tamás feleségével. A régi bolt, és kocsma közös épületét újították fel, most abban laknak. Épp egy őszbajszú középkorú férfival beszélgetett, amikor odaléptünk. – Mi a titka Révfalunak, hogy nem néptelenedett el teljesen? – kérdeztük.

– El kell hallgatni egy pillanatra, és rögtön rájön az ember – válaszolt mosolyogva az őszes férfi. És valóban. Rögtön rájöttünk. Mint megtudtuk, jelenleg Kovács Tamáson és feleségén kívül csupán egy másik család lakja állandóan a települést, a többiek üdülésre vettek házat. A másik család egyébként holland, és ők is csak nemrég, pár hónapja költöztek ide. Az utcán a füvet rendszeresen az a két férfi nyírja, akikkel szóba elegyedtünk. Vezetékes víz nincs, csak kutak. Kovács Tamás szerint ugyan iható a víz, de nem igazán jó izű, úgyhogy inkább ásványvizet hoznak a városból. Miközben beszélgetünk, hangos bégetést hallok valahonnan. Rákérdezek. – Igen, az enyémek az állatok – mondja.

 

– Mi itt már teljesen önellátók lettünk – mondja Kovács Tamás, miközben bevezet minket az állatokhoz, volt itt mangalica, törpekecske, birka, szamár, és valami fura, kétlábú, tollas jószágra is felfigyeltünk. Odagyűltek a kerítés mellé, és hosszú nyakukat kíváncsian megnyújtva fejezték ki: ők ugyanannyira furcsállják jelenlétünket. – Emuk. Nagyon finom vörös húsuk van, olyan, mint a vadhús – mondja a gazda.

– Sokat jártam erre pecázni, és nagyon megtetszett a környék. 25 éve vettem itt egy telket, aztán pár éve ide is költöztünk végleg Szigetvárról – meséli Kovács Tamás, hogyan is talált rá Révfalura. Elmondta: tervezi, hogy az egyik épületből vendégházat csinál a pihenni vágyóknak.

A nyolcvanas években dokumentumfilmet forgattak a faluról Kilenc ember faluja címmel (ezt a videót találja a cikk alatt – a szerk.). A filmben Miska bácsi elérzékenyülve mondta el a kamera előtt, mennyire aggódik a falu sorsáért, hiszen akkor még nem volt rendes út, ami odavezetne. Attól is félt, hogy nem lesz, aki minden délben meghúzza a kápolna harangját, ha ő is elhagyja a falut. Miskabá végül nem ment el, csak amikor végső útjára indult. Kovács Tamás elárulta, azon ügyködik, hogy a kápolna harangja elektromos vezérlést kapjon.

Nemrég írtunk egy másik baranyai faluról, Korpádról. Mint megírtuk, alig lehet már észrevenni a szocializmusban elsorvasztott falu romjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!