10 millió fa

2021.04.10. 15:07

Önkéntesek is segítettek a faültetésben Magyarhertelenden

Szép számú lelkes csapat gyűlt össze szombaton délelőtt a Barátúri-tónál.

Zs. K.

Fotó: Zs.K.

Megyénk legújabb tava, a 2019-ben átadott záportározó környezetét 1600 facsemetével ültették be az önkéntesek, köztük több kisgyermek is lapátot ragadott a szeles délelőttön.

A megjelenteket Horváth Barnabás, a 10 millió Fa Alapítvány képviselője köszöntötte, aki megköszönte, hogy ennyien segítenek a faültetésben, s egyben kérte a résztvevőket a járványügyi szabályok betartására is.

Mint azt Szeledi Katalin, Magyarhertelend polgármestere elmondta, az elültetésre váró 1600 fát már ősszel megkapták az alapítványtól, és szerették volna egy nagyobb rendezvény keretében elültetni a csemetéket, a járványügyi korlátozások azonban keresztülhúzták szándékaikat, ezért tavaszra halasztották a faültetést. Most viszont már nem lehetett tovább várni az elültetéssel, a csemeték tönkrementek volna, ha nem kerülnek a földbe. A községvezető megköszönte a Mecsekerdő Zrt. munkáját is, akik a fásítási terv szakszerű elkészítésével segítették az önkormányzat környezetszépítő elképzeléseit.

Bencs Zoltán, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság elnöke emlékeztetett, a Barátúri-tó valójában a régió legnagyobb kapacitású záportározója, amely a Baranya-csatorna felső szakaszáról érkező-, valamint a Kaszánya-patakon levonuló árvizek visszatartását biztosítja. A környezet azonban olyan, amit kár lenne nem kihasználni, szeretné, hogy ha alapvető funkcióján túl örömet szolgálna az itt élők és ide érkezők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!