Gazdátlan Pécs

2021.04.07. 20:00

Patkányt kell irtani a Lánc utcai gettóban

Másfél hónap után, újabb megkeresésünkre végül reagált a pécsi önkormányzat a Lánc utcai tömb kapcsán. A másfél éve regnáló baloldali önkormányzattól megtudtuk, hogy egy hónapja végzik a rágcsálók irtását, és már folyamatban van a rendezetlen jogi viszonyok tisztázása is a hírhedt gettónál.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Ez itt tiszta Chicago – ezt mondta még februárban az a fiatal anyuka, aki a kukák körüli patkányok, a házban futkosó csótányok, drogosok, bűnözők és önkényes lakásfoglalók miatt szeretne elköltözni a Lánc utcai gettóházból. De nemcsak a házban élő, tisztességesen fizető lakók gondolkodtak így, hiszen ottjártunkkor a szomszédos ingatlanok tulajdonosaival is beszéltünk, akik hasonlóan vélekedtek.

Cikkünk megjelenése után pedig több olvasói levelet is kaptunk, amelyekben konkrét és kézenfekvő javaslatokat is megfogalmaztak a pécsiek, volt, aki házfelügyeleti rendszert vezetett volna be, de ennél is hathatósabb segítséget is említettek: a rendszeres hatósági fellépést, hiszen a rendőrség és a közterület-felügyelet is ott van a közelben.

Bár a baloldali koalíciót erősítő jobbikos Fogarasi Gábor, az illetékes népjóléti bizottság elnöke tavaly ősszel arról nyilatkozott az előző városvezetésre mutogatva, hogy nem tartotta jónak a korábbi lakásgazdálkodási gyakorlatot, és azt fel akarja számolni, de a másfél éve regnáló baloldali városháza is egyelőre annyit közölt most lapunkkal, hogy „a környék rendezése és a szemét, hulladék elszállítása, valamint a megörökölt rendezetlen jogi viszonyok tisztázása már folyamatban van, és hosszabb távú fejlesztési koncepció készül a terület kapcsán”.

Az önkormányzat szerint az illegális hulladéklerakások szempontjából gócpontnak számító, a Farkas István utca és Felsővámház utca kereszteződésénél lévő szelektív gyűjtőszigetet a Dél-Kom NKft. kiváltotta a házhoz menő szelektív hulladékszállítás bővítésével, amivel teljesen megszűnt az ottani illegális szemetelés. A városháza szerint a Biokom NKft. rendszeresen ellenőrzi a területet, intézkedik, ha szükséges az edényzetek környezetének megtisztítása, egyeztet a Pécsi Ellátó Központtal, akik pedig gondoskodnak az illegális hulladékok összegyűjtéséről, elszállításáról. Hozzátették, hogy a Biokom tíz vadkamerát is vásárolt, amelyek közül a Lánc utcához is telepítenek.

A kamerák üzemeltetését a Pécsi Közterület-felügyelet fogja végezni, és a felvételek alapján a szükséges hatósági intézkedést is ők fogják megtenni. Azt is közölte a városháza, hogy a területen egy hónapja már folyamatosan végzik az épületek körüli csapadékcsatornában és felszíni közterületeken a rágcsálók gyérítését és szerintük a fertőzöttség folyamatosan csökkenni látszik.

A válaszukból egyelőre az nem derült ki, hogy miért kellett erre ennyit várni, hiszen az általunk megkérdezett lakók szerint a probléma köztudomású volt eddig is az önkormányzat előtt, valamint a városházi közlesből egyelőre még nem lehet tudni azt sem, hogy pontosan miként rendezi a baloldali városháza a szociális okokból, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családok sorsát.

Korábban készült videónk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!