Ha vége a vészhelyzetnek

2021.04.23. 16:45

Szájmaszkban, kesztyűben húzható be majd az iksz

Zs. J.

London, 2014. május 25. Egy szavazó bedobja szavazólapját az urnába a londoni külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségen az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én. A nagy-britanniai külképviseleten 701 magyarországi állandó lakcímmel rendelkezõ szavazó vetette fel magát a szavazólistára. MTI Fotó: Deme Dániel

Forrás: MTI

Fotó: Deme Dániel

Haláleset, lemondások miatt több időközi polgármester-választást tartottak volna a megyében (Illocskán, Bürüsön, Endrőcön), ám a vészhelyzet miatt ezeket le kellett mondani, illetve Mozsgó és Sósvertike településeken kitűzött települési roma nemzetiségi választások is elmaradtak. A korábbi szigorú korlátozásokon lassan enyhít a kormány, így megkérdeztük a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy az elmaradt időközi választásokat mikor tartják meg.

– A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt, a bejelentett lazítások ellenére, továbbra is valamennyi időközi választás elmarad, mivel továbbra is érvényben van a veszélyhelyzet – közölte a Nemzeti Választási Iroda sajtóosztálya.

Az elmaradt és ki nem tűzött választásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül tűzik ki a választási bizottságok a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közötti vasárnapra. Mint megtudtuk, amint lehetőség van rá az időközi választások megtartására a megnyílt szavazóhelyiségekben is odafigyelnek majd a biztonságra. A központilag kiszállítandó szavazási kellékekkel együtt valamennyi szavazókörbe biztosít száj­maszkot, egyszer használatos kesztyűt és kézfertőtlenítőt a Nemzeti Választási Iroda. A koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a fertőtlenítéssel, munkaszervezéssel kapcsolatosan az NVI elnöke – a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ ajánlásának megfelelően – levélben hívta fel a választási irodák vezetőinek figyelmét a megfelelő eljárásrendre.

Eltérhetnek

Arra nem kaptunk választ, hogy egyszer használatos tollakat használnak-e a szavazók, annyit közöltek, hogy a választási irodák vezetői a helyi viszonyok ismeretében további védekezést segítő intézkedéseket tehetnek a szavazás előkészítése és lebonyolítása során. A Nemzeti Választási Iroda arra kitért, hogy amíg a koronavírus elleni védekezés azt indokolja, a választás kapcsán szavazókörönként további egy ténylegesen bevont jegyzőkönyvvezető költségeit biztosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!