Gazdátlan Pécs

2021.04.08. 18:05

Természetvédelmi területre építenének lakóparkot a Mandulásban

A városfejlesztési bizottság elé került az a helyi építési szabályzatot megváltoztató kérelem, amelyben az Amandula Kft. azt kéri, hogy a volt Mandulás kempingben lakóházakat építhessen fel. A nemzeti oldal tiltakozik a Mecsekoldal további beépítése ellen, az ÖPE elnöke, Kővári János kijelentette: „el a fejszével a Mandulástól!”

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A Mandulás kemping építészeti átsorolására vonatkozó módosítás természetvédelmi kijelölést is érint. A terület helyi védelem alatt áll, a sokévi használaton kívüli állapot miatt ma már számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj számára jelent élőhelyet a korábbi kemping a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nyilvántartása szerint – ez is szerepel az építészeti szabályozás felülvizsgálatához kapcsolt dokumentumban.

Egy szocialista körökhöz köthető magáncég, az Amandula Kft. által beadott kérelem kapcsán pedig azt írja az önkormányzati dokumentum, hogy a tulajdonosnak az „önkormányzat által támogatott szándéka” a volt kemping „lakóterületként való hasznosítása”. Ezért azt kérik a várostól, hogy minősítsék át a területet lakóövezetté, mert az most különleges célokat szolgáló közhasználatú építmények elhelyezésére szolgál, vagyis jelenleg csak szálláshelyet lehetne ott létesíteni. Bár azt állítják, hogy majd lehatárolják a védendő telekrészeket és növényállományt, ezzel együtt viszont 20 százalékos beépítésre lenne módjuk, és akár két-három szintes házak építésére.

Kővári János (ÖPE-KDNP), a városfejlesztési bizottság tagja tiltakozik az elképzelés ellen, mondván Péterffyék újabb botrányos tervvel álltak elő. Közölte: ez a hely az erdőben, természetvédelmi területen, a pécsiek kedvenc rekreációs területe mellett található és Pécs lassan nem zöld, hanem fekete város lesz.

Úgy tudjuk, hogy a csütörtöki online bizottsági ülésen Kővári mellett azonban két momentumos politikus is nemet mondott a módosításra, vagyis a többség nem fogadta el az övezeti átsorolásra vonatkozó kérelmet. Ugyanakkor mindez csak ajánlás a polgármesternek, hiszen a veszélyhelyzeti jogrendben Péterffy Attila polgármester dönt a közgyűlés helyett is.

A volt kemping területe a földhivatali dokumentumok szerint 31 ezer négyzetméter, amennyiben valóban 20 százalékos beépítésre kerülne sor a területen – bár egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mekkorát akarnak -, akkor elméletben 12 ezer négyzetméternyi lakóházat tudnának felhúzni, ez 100 darab egyenként 120 négyzetméteres otthonnak felelne meg. Úgy tudjuk, hogy a befektető 6000 négyzetmétert „takarna ki” a házak alapterületével a telekből, de háromszintes épületekkel számolnának, ami nagyjából 18 ezer négyzetméternyi új lakást jelentene.

A villapark ötletét egyébként már az elhunyt MSZP-s polgármester, Toller László idején is bedobták, akkor Juhász István, az MSZP volt városi elnöke és a gazdasági bizottság egykori vezetője csak 10 százalékos beépítettséget emlegetett, viszont ezzel együtt luxuslakásokról beszélt. Érdekesség, hogy már ekkor felbukkant a Péterffy érában most kinevezett főépítész, Karlovecz Zoltán neve, hiszen a sajtóbeszámolók szerint a Karlovecz Építészirodát nevezték meg a tervek elkészítőjeként.

A Dunántúli Napló annak idején meg is kérdezte a villaparkról az olvasóit egy szavazás keretében, a pécsiek elsöprő többsége (78 százalék) elutasította az elképzelést, amiből aztán végül nem is lett semmi.

A Mandulás kempinget jelenleg birtokló Amandula Kft.-nek két tulajdonosa van: az egyik a sajtóhírek szerint a volt MSZP-s pénztárnokhoz, Puch Lászlóhoz köthető Horizont Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe, a másik pedig az a Kipinvest Kft., amelynek egyik ügyvezetője ifj. Puch László. Nem kizárt tehát, hogy a momentumosok az elutasító döntésükkel újabb frontot nyitottak az MSZP-sekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!