hátborzongató látvány

2021.04.08. 11:30

Valószínűleg emberi csontok, koponyák voltak a zsákokban Szigetváron

Emberi koponyák, maradványok látszódtak azokon a képeken, melyet olvasónk küldött nekünk a közelmúltban. Hogy ki, s miért helyezte ezeket a felszínre a Turbéki temetőben, nem lehet tudni.

Tóth Viktória

Meglepő és megdöbbentő fotókat küldött a bama.hu hírportálunk közösségi oldalára egy olvasónk. A fotón első látásra emberi csontok és koponyák látszódtak elszórva, egy kiszakadt zsákban. Körülöttük szenes koszorúmaradványok, eldobott gyertyák, virágok. Mint arra felhívta figyelmünket a hölgy, a március 27-28-i hétvégén készítette a képeket a szigetvári Turbéki temetőben.

Mivel az emberi maradványoknak nem a felszínen, s semmiképpen sem egy kupac szemét között van a helyük, megpróbáltunk utánajárni az ügynek. Elsőként, a múlt hét elején, a város polgármesterét, dr. Vass Pétert kérdeztük meg, hogy érkezett-e bejelentés az önkormányzathoz az ügyben. A fotót készítő olvasónk beleegyezésével elküldtük a képeket is. A polgármester elmondta, hogy nem kapott jelzést, nem kereste még őket senki, ám mindenképpen tesznek lépéseket. Jelzik az esetet a temető üzemeltetője, karbantartója, a Mammel-Mementó Kft. felé, valamint a helyszínre kiküldik a közterület-felügyeletet.

Tegnap újra megkerestük a hivatalt, a polgármestertől valamint dr. Weszner Veronika aljegyzőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ígéretük szerint az üzemeltetőnek jelezték az esetet. S mikor a közterület-felügyelők kimentek a temetőbe – jelzésünk után azonnal – már nem voltak ott a csontok.

Természetesen felhívtuk az üzemeltető, Mammel-Mementó Kft.-t is, akik annyit mondtak, hogy ők sem tudtak az esetről korábban, valamint megtették a bejelentést a rendőrségre.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük, azt kérdeztük tőlük, hogy tett-e valaki feljelentést/bejelentést a rendőrségre a problémával kapcsolatban. Illetve jártak-e a kollégáik a helyszínen, és ha igen mit tapasztaltak. Lapunknak küldött válaszukban az állt, hogy az általunk kérdezett esettel kapcsolatban rendőrségi hatáskörbe tartozó jogsértés gyanúja nem merült fel, így rendőrségi eljárás nem indult.

Több érdekes temetői ügy is volt

Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy több mint 10 évvel ezelőtt ismeretlen eredetű csontokat, feltört kriptákat találtak a Turbéki temetőben. Helyi lakosoktól kaptuk a bejelentést, elmondásuk szerint évek óta hordták a kriptába azokat az exhumált csontokat, amelyek a felszámolt sírokból kerültek elő.

A szintén a Mammel-Mementó Kft. által üzemeltetett Kanizsai temetőről pedig utoljára 2019-ben írtunk. Ekkor szintén egy olvasónk kereste meg lapunkat. Mit mondta, a temető egy kriptájában nyugszanak hozzátartozói, s mikor fel akarta újíttatni a nyughelyet, akkor derült ki, hogy üres, holott három koporsónak kellett volna benne lennie. A hölgyet ekkor elkezdte foglalkoztatni a gondolat, hogy ki tudja, hány évig járt ki a család a temetőbe egy üres kriptához. Ekkor lapunk is megkereste az illetékes temetkezési vállalkozót, akitől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mintegy húsz éve, mióta ők üzemeltetik az adott temetőt, nem emeltek ki koporsót, urnát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!