nyitás

2021.05.15. 12:42

Beindult az élet a szigetvári várban is

Az enyhítéseknek köszönhetően múlt hét hétfőn a szigetvári Zrínyi-vár újra megnyitotta kapuit a turisták előtt. A látogatást tervezőknek azonban figyelembe kell venniük, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak léphetnek be a vár területére.

T. V.

Pécs Szigetvár 20090109 Szigetvár Pásztor Éva 2:110 Credit Dunántúli Napló

Salamon Ferenc várkapitány lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a vár és a Török Ház hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között fogadja a látogatókat.

Kettő, a várat érintő nagyberuházás is zajlik jelenleg, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében is folynak az építkezések. Ennek értelmében a várfal nem járható teljesen körbe, de fel lehet menni, s egy rész azért bejárható. A Zöld Vár – Szigetvári várpark revitalizálása nyertes projekt kapcsán pedig a vár körül található közel 8 hektár nagyságú terület meglévő funkcióinak minőségi javítása, és újakkal való megtöltése történik.

Rendezvényeket egyelőre nem tarthatnak

– Két kiállításunk továbbra is látogatható, az egyik az Andrássy-kastélyban a Zrínyi Miklós hadtörténeti kiállítás, a másik pedig a Szulejmán szultán dzsámijában a Szulejmán elveszett zarándokvárosa című kiállítás – mondta a várkapitány. – Rendezvényeket sajnos egyelőre nem tarthatunk, viszont virtuálisan, a Facebook-oldalunkon is tartjuk a kapcsolatot a látogatóinkkal. Ezen a héten például a Közösségek Hetéhez kapcsolódva több érdekes programmal is jelentkezünk.

Ezenkívül készülnek a pünkösdre, valamint az Emlékhelyek Napjára is, amelyet június 20-án tartanak, remélhetőleg ekkorra már jelenléti rendezvényekkel is várhatják majd a látogatókat a várban. A hagyományőrzők is nagyon készülnek már arra, hogy bemutathassák a fegyvereket és a korabeli szokásokat az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!