környezetszépítés

2021.05.03. 16:28

Dísztó kialakításával gazdagítják a területet Meződön

Önkéntes munkával dísztavat készítenek a helyi lakosok Meződön. A Meződért Egyesület sikeresen pályázott az Országfásítási Programban, melynek köszönhetően az idén februárban 20 fát ültettek el a 2020-ban és 2021-ben eddig született gyermekek tiszteletére.

Zs. K.

Fotó: ZS.K.

Az önkéntesek a falu elején elültették a fákat, de itt nem álltak meg, arra gondoltak, hogy egy dísztóval gazdagítják területet, ezzel szépítve a környezetet. Merk Zsolt, a község polgármestere lapunknak elmondta, miután a gép kiásta a tó medrét, egy fóliát tettek rá, a vizet pedig egy közeli gémeskútból töltötték bele.

Ahogy a helyi lelkes önkénteseknek idejük van, dolgoznak a több mint 11 méter hosszú és körülbelül 7 méter széles tó kialakításán. Még a környezetét kell valamelyest rendbe tenni, díszíteni, de a munka nagyobb része már készen van. Mindezek után – ahogy a községvezető elmondta – egy tulipános ágyást is szeretnének itt kialakítani, ezzel pedig mások mellett azoknak a holland családoknak is szeretnének örömet okozni, akik mindig aktívan kiveszik a részüket a közösségi élet szervezéséből.

Ezt a területet az újszülötteknek elültetett fák miatt „Gyermekeink erdejének” szeretnék elnevezni, és az év második felében még terveznek ide egy emlékművet is a gyerekek neveivel.

– Szerencsére nálunk folyamatosan van példa a közösségi munkára, a Meződért Egyesület tagjai például legutóbb a közfürdő-mosoda udvarának térkövezésében segítettek, a tónál is több napot dolgoztak. Ha nagyobb munka van, lehet rájuk számítani – fogalmazott Merk Zsolt.

Tovább pályáznak

A közösségi élet szervezésében aktív Meződért Egyesület az idén is pályázik, szeretne olyan eszközökre támogatást nyerni, melyekkel a rendezvényeiket gördülékenyebben le tudják bonyolítani. Emellett a Magyar Falu Program keretében az önkormányzat ebben az évben is pályázik. Korábbi nyertes beadványuknak köszönhetően tavaly sikerült a falugondnoki szolgálatot elindítaniuk, amely most nagyban segíti a járvány elleni védekezést, illetve az idősek ellátását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!