dugó

2021.05.15. 07:00

Idegőrlő a káosz a Jakabhegyi úton, de nem lesz rá megoldás (videó)

Az iskolák kinyitása csak még nagyobb nyomást helyezett a már amúgy is forgalmas dűlőútra, a baloldali városvezetés mégsem akar semmit kezdeni a problémával.

Vizvári Soma

Autó autó hátán, folyamatos félreállás, tolatás. Ez vár – szerdai tapasztalatunk alapján – azokra az autósokra, akik reggel, iskolakezdés előtt a pécsi Jakabhegyi úton akarnak végigmenni. A forgalmas dűlőútról már április elején is írtunk. – Most még egész elviselhető, de reggel, iskolaidőben nagy torlódások szoktak lenni, gyakran akár 10-12 autó is ácsorogni kényszerül olyankor – nyilatkozta nekünk akkor egy ott lakó férfi. Úgy döntöttünk, most, hogy újranyitottak az iskolák, újra megnézzük a Jakabhegyi utat, de ezúttal kora reggel, becsengetés előtt. A helyzet valóban sokkal rosszabb volt annál, mint amikor utoljára arra jártunk. Előfordult, hogy félrehúzódva négy-öt autót is meg kellett várnunk, hogy elhaladjon, és közben még ennyi várakozott mögöttünk.

Még múlt hónap elején érkezett szerkesztőségünkbe az a jelzés, hogy az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a forgalom a Jakabhegyi úton, mivel sokan Orfű felé vagy onnan jövet arrafelé rövidítenek. Akkor erről egyik délután meg is győződtünk, amiről be is számoltunk. Rövid ott-tartózkodásunk alatt valóban belekerültünk néhány bedugulásba, az út ugyanis annyira szűk, hogy két autó nem fér el egymás mellett, emiatt valakinek mindig félre kell húzódnia. Ezt nagyban nehezíti, ha épp gyalogosok is járnak arra olyankor. A Jakabhegyi úton csak egy rövid szakaszon van járda, az is rendkívül szűk, így a gyalogosokra fokozottan kell figyelni.

A Dunántúli Naplónak áprilisi ottjártunkkor nyilatkozó férfi, aki maga is apuka, elárulta: az út a gyerekeknek sem mindig biztonságos, hiszen nagyon szűk, egyes átutazók pedig hajlamosak elég gyorsan hajtani. – Már látásból ismerjük azokat, akik rendre itt száguldoznak – mondta.

Megkérdeztük, nem gondolkodtak-e még el azon, hogy valamilyen megoldást kérjenek a városvezetéstől. A férfi szerint a Jakabhegyi út legalább egy részét érdemes lenne célforgalmassá tenni, az ugyanis sokat segítene a helyzeten, hiszen az Orfű felé tartó autósok így nem akarnák arra használni a szűk utcát, amire teljesen alkalmatlan. A baloldali városvezetés azonban nem dolgozik semmiféle megoldáson.

A téma ugyanis nemrég a Péterffy Attila által tartott város­infón is felmerült. A kérdésre a polgármester a városházi lap tudósítása szerint úgy válaszolt: meglátása szerint ehhez az úthoz, a mecseki dűlőutakhoz hasonlóan, nem szabad hozzányúlni, nyomvonalukat így kell elfogadni, és ennek megfelelően dönteni a használatukról vagy az elkerülésükről. Hozzátette: ha mindenki betartja a közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást, akkor a Jakabhegyi út és a többi hegyi dűlőút is be tudja tölteni a funkcióját a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!