Visszajár a különbözet

2021.05.28. 20:00

Parkolóbérletek: meghátrált a baloldali városvezetés

Pár napja még arról volt szó, hogy nem térítik meg arányosan a frissen vásárolt parkolóbérletek díját, de úgy látszik, Péterffyék felismerték, hogy ez az álláspont tarthatatlan.

Vizvári Soma

Új rendeletet jelentett be az önkormányzat pénteken, amely a város területén érvényes parkolóbérletek és behajtási engedélyek megváltására és érvényességére vonatkozik. Eszerint a májusban, még módosítás előtt megvásárolt, és a rendelettel érintett bérletek díjának különbözetét – amennyiben a vevő írásban kéri – az üzemeltető az idei évi következő vásárlás során a bérlet díjából kompenzálja. Úgy tűnik, Péterffy Attila – vélhetően korábbi cikkünk hatására – végül úgy döntött, hogy mégis kellene valamit kezdeni az ingyenes parkolás után a parkolóbérletek körül kialakult anomáliákkal, amelyek sokak pénztárcáját feleslegesen megterhelték volna.

Néhány napja érdeklődött lapunk az önkormányzatnál, hogy megtérítik-e időarányosan a frissen megvásárolt bérletek díjának azon részét, amely az ingyenes parkolás időszakába esik. Akkor még azt a választ kaptuk, hogy abban az esetben fizetik vissza a bérletesek pénzét, ha az önkormányzat kompenzációt kap a kormánytól, de ezek szerint a baloldali városvezetés most felismerte, hogy ez az álláspont tarthatatlan. A városháza közleménye alapján azonban Péterffy Attila arról nem rendelkezett, hogy a tavaly fölöslegesen megvásárolt bérletek díját is megtérítik-e arányosan, a Biokom oldalán pedig továbbra is az olvasható, hogy azt a kormányzati kompenzáció feltételéhez kötik. Ezt a gyakorlatot egy lapunknak korábban nyilatkozó ügyvéd jogszerűtlennek nevezte.

Héthavi bérlet is lesz idén

Az önkormányzat közleményében héthavi jogosultságra felruházó parkolóbérlet és behajtási engedély bevezetését is bejelentette, ezen kívül a rendelet értelmében a 2020. november hónapra érvényes havi bérletek – csakúgy, mint minden 2020. december 31-én lejáró bérlet – a várakozási díjmentesség megszűnését követő naptól számított 15. napig, azaz június 8-áig használhatók fel. A május hónapra megvásárolt parkolóbérletek érvényességi ideje meghosszabbodik június 30-ig. A június havi bérletek érvényesek május hónapra is, de legkorábban a megvásárlás időpontjától, azaz érvényességüknek visszamenő hatálya nincs. A jogosultság alapján természetes személyek részére vásárolható 2021. évi II. féléves parkolóbérlet már június 1-től hatályos, azzal, hogy érvényességének a megvásárlás előtti időszakra visszaható hatálya nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!