telephely-fejlesztés

2021.05.07. 07:00

Tucatnyi vállalkozás települhet majd a Komlón épülő iparterületre

Néhány éven belül csaknem egy tucat új vállalkozás népesítheti be a város új, Nagyrét utcai iparterületét – a közel fél hektáros parcellákra kiírt liciteljárás sikeresen zárult, kettő kivételével az összes telek befektetőre talált. A mintegy 15 hektáros terület infrastrukturális fejlesztése június végére befejeződik.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Június végére befejeződik a Nagyrét utcai iparterület fejlesztése, néhány éven belül pedig kilenc betelepülő cég már biztosan meg is kezdi itt a működését. A tizenegy, parcellánként mintegy 0,4 hektáros telekből a nemrég zajlott liciteljárás során kilenc befektetőre is talált – többek közt betonüzem, asztalosműhely és -üzem, logisztikai egység, háztartási gépek kereskedelmével foglalkozó cég, árufuvarozó is költözik majd a területre.

– Június végére készül el a Nagyrét utcai fejlesztés, a licitre azonban már áprilisban sor került, elősegítve, hogy a betelepülő vállalkozások részt tudjanak venni a telephely-fejlesztési pályázaton – tájékoztatta lapunkat Polics József, Komló polgármestere. Hozzátéve, hogy a beruházás – amelyre mintegy 410 millió forint támogatást nyert a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, és amelynek legfontosabb célja, hogy a Határ úti területtel együtt több száz új munkahely létesüljön az elkövetkező időben Komlón – ütemterv szerint halad.

A csaknem egy kilométeres útszakaszra hamarosan terítik az utolsó aszfaltszőnyeget, a közvilágítási hálózattal kapcsolatos munkálatok befejezése van még hátra, ezen kívül rézsűvédelem és járdaépítés zajlik még a befejezésig hátralévő hetekben.

A betelepülő cégek maximum hét évig – az uniós pályázat szerinti fenntartási idő alatt – bérlik a telkeket, a megállapodások szerint azt követően értékesíti majd részükre azokat az önkormányzat.

A betelepülő cégek nemcsak új munkahelyeket teremtenek, de fizetik az iparűzési- és az építményadót is, növelve ezzel a város bevételeit.

Vonzó környezetet teremtenek

Az önkormányzat szándéka, hogy az új aszfaltos út kiépítésével és a mellette található területek közművesítésével egy vonzó környezetet teremtsen a leendő vállalkozások számára. Ezt a Körtvélyest és Sikondai utat összekötő 800 méteres szakaszt nevezték el Nagyrét utcának, amely elkészülte után az autó-, a busz-, a gyalogos- és a kerékpárforgalom számára is alkalmas lesz.

A Nagyrét utca eddig is ipari terület volt néhány termelőüzemmel, az infrastruktúra hiánya azonban akadályozta további cégek letelepedését.

A közlekedési lehetőségek mellett a közműellátás is adott lesz a fejlesztés eredményeként: út, járda, kerékpárút, buszmegálló és csapadék­elvezető rendszer építése, továbbá víz-, illetve szennyvízhálózat kiépítése, valamint a földgáz és az elektromos áram telkekre való bevezetése is részei a beruházásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!