éljen a tavasz!

2021.05.10. 16:50

Virágzik a bánáti bazsarózsa, érdemes gyönyörködni

A Mecsek egyik legkülönlegesebb virága a bánáti bazsarózsa, amely éppen ezekben a hetekben bont szirmot.

M. R.

Fotós: AS

A növény fokozottan védett, és virágzásához sok napfényre van szükség. Úgy látszik, hogy ezt Hosszúhetény és Pécsvárad között, a Zengő gerincén megkapják, hiszen az országban ez a fő lelőhelye a peóniáknak.

Minden évben sok kiránduló szeretné megcsodálni a lilás-rózsaszínes bazsarózsákat, megtalálni azonban nem biztos, hogy olyan egyszerű, éppen ezért általában közös, vezetett túrákat is indítanak a telepekhez. A Pécsváradi Várkör szervezői is erre készültek, de a vírushelyzet sajnos idén is áthúzta a számításaikat, a közös kirándulás elmarad, de egyénileg bárki felkeresheti a lelőhelyeket.

Ahogy már lapunk is megírta, a Pécsváradi Várkörnek négy különböző távú teljesítménytúrája van, ez bővült most két alternatív útvonallal, amely a bazsarózsákhoz vezet. Az eredeti Várkör és a Zengő-kiskör nyomvonalát módosították a szervezők, hogy egy kis kitérővel megnézhessék a kirándulók a virágzó peóniákat. Egy 30 kilométeres és egy 15 kilométeres táv között választhatunk, amelyek pontos nyomvonala megtalálható a várkör honlapján.

Az útvonalat természetesen bárki, bármikor bejárhatja a maga tempójában, erre még bőven van időnk, hiszen a bazsarózsa májusban, illetve akár még június elején is színes virágzatban pompázik.

Indulhatunk teljesítménytúrán is, erre május 8-ig van lehetőségünk. Ebben az esetben még egyedi érmet is kapunk, de csak akkor, ha a hosszabb távot választjuk, és azt szintidőn belül teljesítjük. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, előzetesen regisztrálni kell a varkor.hu oldalon, útközben pedig bizonyos ellen­őrzőpontokon kell bejelentkezni az ott elhelyezett QR-kódok segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában