marad a veszély?

2021.06.03. 20:00

A felnőttek örülhetnek az új járdaszakasznak, a babakocsisok nem

Az Eperfás úton dolgozók örömmel vették az új járdaszakaszt, de az évek óta húzódó Magyarürögi úti építkezés folytatásáról nem tudni semmit.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Biztonságossá vált a közlekedés, új járda épült a pécsi Eperfás úton – számolt be a Biokom NKft. nyomán a városi lap is, hozzátéve, hogy az úton „több jelentős cég működik, azonban a busszal vagy gyalog ide érkező dolgozók a közlekedésre alkalmatlan járda helyett már az útpadkán vagy az út szélén sétáltak, kitéve magukat az óriási teherautó-forgalomból adódó veszélynek”. A városházi közlönyben viszont arról már nem írtak, hogy a Biokomnak is itt van az egyik telephelye, így valójában a cég a saját dolgozóinak is kedvezett. Ugyanakkor lapunk a cég volt dolgozóitól is úgy értesült, hogy a járdaépítés teljesen indokolt volt, hiszen az alkalmazottaknak valóban az út szélén kellett bandukolniuk, és már fordult is elő baleset.

Teljes a hallgatás

A baloldali városvezetés azonban úgy tűnik, azon már nem annyira tüsténkedik, hogy a Magyarürögi úton az általuk lefújt járdaépítést tovább folytassák, pedig itt az Orfűre vezető úton éppolyan veszélyes gyalogosan közlekedni, kisgyermekkel, babakocsival pedig egyenesen életveszélyes az út szélén menni. Sajnos itt is történt baleset korábban, a jó idő beköszöntével pedig csak nő a forgalom ezen a szakaszon. A veszélyt felismerve az előző városvezetés idején meg is indult a munka, és egy jókora szakaszon elkészült a járda, de az MSZP–DK–Jobbik–Momentum vezette koalíció ezt egyszerűen leállította. Bognár László fideszes képviselő már több mint egy éve érdeklődött az ügyben a baloldalaiktól a folytatásról, de már akkor is kitérő választ kapott a város irányításától, lapunk most csütörtöki érdeklődésére sem reagált a szocialista közeli városvezetés.

Maradjon úgy, ahogy van

Egyébként a városi, forgalmasabb dűlőkben is egyre veszélyesebb gyalogosan közlekedni. Lapunk már többször foglalkozott a Jakabhegyi úttal, ahol nemhogy egymás mellett két autó, de bizonyos részen egy autó mellett egy gyalogos sem fér el. Péterffy Attila, Pécs polgármestere korábbi nyilatkozata szerint viszont „a mecseki dűlőutakhoz hasonlóan nem szabad hozzányúlni, nyomvonalukat így kell elfogadni, és ennek megfelelően dönteni a használatukról, vagy az elkerülésükről”. A baloldali politikus érvelése azért kérdőjelezhető meg, mert az ott lakóknak, családoknak – sok-sok gyermeknek – nincs más választásuk, de azoknak igen, akik csak átmenő útként, rövidítésként használják ezeket, amivel csak terhelik például a Jakabhegyi utat.

Tehát már az is némi enyhülést jelentene – és ez alig kerülne pénzbe –, ha az átmenő forgalmat kitiltanák a Jakabhegyi útról, és ellenőriznék a célforgalmat. Egyelőre azonban erre még halvány szándék sem mutatkozik.

A Ditz-Malom utcára sem jut

Bár a Sportolda Ditz-Malom utcai sportcsarnokába rengeteg szülő viszi – nem pandémiás időkben – a gyermekét sportolni, valamint sok amatőr is használja a hiánypótló pécsi fedett, műfüves focipályát, a baloldali polgármester már eldöntötte, hogy az MSZP–DK–Jobbik–Momentum-koalíció regnálása alatt biztosan nem kerül sor a teljes utca felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!