Jövőkép

2021.06.10. 17:30

Átfogó stratégiai program készült a régió fejlesztésére

Dr. Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa megbízásából a Kaposvári Campus elkészítette a Dél-Dunántúli Régió komplex vidékfejlesztési programját, melyet csütörtökön délelőtt a Somogy megyei Bőszénfán mutattak be.

Ősszel elkezdődött a régió komplex stratégiai programjának összeállítása, amelyben konkrét célokat, elvárásokat fogalmaztak meg a három megye fejlesztésével kapcsolatban. Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa elmondta, a stratégiai program összegzése néhány hét múlva fog a kormány elé kerül, hiszen a tárcaegyeztetéseken már túl vannak, és várják a kormány elfogadó döntését.

– Természetesen számos probléma feldolgozása, illetve a célkitűzések kibontása előttünk állt, melyre felkértük a Kaposvári Campust, és a Pécsi Tudományegyetemet (PTE). A Pécsi Tudományegyetem a Pécs-Mohács növekedési centrum térségének stratégiai javaslatain dolgozik, és az elkészült anyagot néhány héten belül hasonló módon bemutatják – mondta a kormánybiztos.

Dr. Csonka Arnold, a Kaposvári Campus egyetemi docense az elkészült stratégiai programról elmondta, az elvándorlás mérséklése, orvoslása, a kimagasló természeti és ökológiai adottságokkal való fenntartható és okos gazdálkodás, valamint az ipar szempontjából kiaknázatlan lehetőségekre adott javaslatok is szerepelnek az anyagban.

Mikes Éva kiemelte, a régióban három növekedési centrumot határoztak meg: Kaposvár és térségét, illetve a Paks-Szekszárd és a Pécs-Mohács vonalat, mint az ipar fejlesztésének célterületeit.

– Ha gazdaságfejlesztésről beszélünk, akkor nagyon sokszor a figyelem csak az iparosítás, és az ipari befektetések felé fordul, noha ez helytelen, így a turisztikai fejlesztések, valamint a vidék- és az agrárfejlesztések célterületeinek meghatározása is megtörtént. Ebben a régióban a felemelkedés, a felzárkóztatás és a versenyképesség növelése a cél. Ez a rurális területek fejlesztése nélkül elképzelhetetlen – fogalmazott.

A cél az, hogy helyben tudják tartani a lakosságot

A végső cél az, hogy a dél-dunántúli régió, amelyben egyébként a népesség elöregedése és a népesség fogyása a többi régióhoz képest tetemesebb, helyben tudja tartani a munkaképes korú lakosságát. Ehhez nem csak nagyipari központokban kell gondolkodni, vissza kell adni az erejét, a becsületét, a jövőképét és lendületét az agrártérségnek.

Ebben a zónában a Kaposvári Campust kérték fel az anyag részletes elemzésére és előkészítésére, felkérték az agrárkamarákat is, hogy működjenek közre ebben a munkában. Mint elhangzott, nagyon jó együttműködésben történt az anyag előkészítése, amelynek bemutatására és az erről szóló kerekasztal beszélgetésre tegnap délelőtt került sor Bőszénfán dr. Kovács Melinda, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese és Vörös Péter, a Kaposvári Campus főigazgatója részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!