Bíróság előtt az ügy

2021.06.07. 11:30

Költségvetési csalással vádolják a pécsváradi polgármestert

Költségvetési csalás ügyében indult eljárás Pécsvárad polgármestere ellen, immár a cégében lévő vagyonrészét is lefoglalták. A sellyei tojótyúktelep fejlesztése kapcsán az a vád, hogy jogosulatlanul hívtak le uniós és állami támogatásokat.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében indult eljárás Pécsvárad polgármestere, Zádori János ellen a Szekszárdi Törvényszéken még 2019 elején, azonban a bírósági eljárás – ahogy más eseteknél is – a járványhelyzet miatt lassabban zajlik. Mindeközben az érintett, sellyei tojótyúktelepet birtokló cég ellen négy különböző közjegyző idén február és május 21. között végrehajtási eljárásokat indított, amit egyébként már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már tavalyelőtt megtett. Az online cégbírósági adatok szerint Pécsvárad polgármesterének az érintett cégben lévő vagyoni részesedését pedig május 7-én foglalták le.

A törvényszék korábbi közlése szerint azért indult eljárás, mert a gazdasági társaság jogtalanul igényelt és hívott le európai uniós és állami támogatásokat a tyúktelepre. A cég ezzel 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, az ügyben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal polgári jogi igényt is beterjesztett, mert egy beszerzésnél olcsóbb technológiát használtak, és a polgármestert azzal is megvádolták – a törvényszéki közlemény szerint –, hogy fiktív számlát állított ki, illetve fiktív szerződést kötött.

A Baranya Megyei Főügyészség hét embert vádolt különböző bűncselekményekkel; a több mint 700 millió forintos csalásban a vád szerint az elsőrendű vádlott, Zádori János bűnsegédként vett részt. A vádlottak egyébként már az első, előkészítő ülésen ártatlannak vallották magukat.

A Dunántúli Napló megkeresésére Zádori János pénteken nem kívánt a jogi eljárásról nyilatkozni, mondván, folyamatban lévő ügyről van szó. Ezzel együtt annyit azért elmondott, hogy szeretné azt, hogyha a jelenleg nem működő sellyei telep újra termelne, hiszen az Ormánságban gazdasági szempontból is fontos lenne a szerinte szakmailag példaértékű telep működése.

Siklósnagyfalu első embere lebukott

A település első emberét 2006-ban ítélték el először, akkor okirat-hamisítás miatt. Később azonban meg tudta nyerni a választásokat, idén januárban letartóztatták jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. A gyanú szerint a polgármester az önkormányzatnak és a helyi szociális szövetkezetnek 7,3 millió, illetve 6,9 millió forint kárt okozott. A Pécsi Törvényszék akkor közölte, hogy a gyanúsított többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt. Két hónap múlva a Pécsi Törvényszék már arról számolt be, hogy újabb ügyekben jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték a férfit. A vád szerint egy iskolafelújítására szánt támogatás kapcsán állítottak ki valótlan számlákat olyan munkákra, amelyeket korábban már elvégeztek, és állami támogatást is kaptak rá, de a startmunkaprogramban is jogosulatlanul igényeltek támogatást, és a polgármester ötmilliót még fel is vett az önkormányzattól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!