Le kellene mondania?

2021.06.30. 20:00

Míg el nem tiltják, hivatalban marad a pécsváradi polgármester (videó)

Amíg nem születik jogerős elmarasztaló ítélet Zádori János pécsváradi polgármesterrel szemben, amely a közügyektől is eltiltja, addig nem kell lemondania posztjáról – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Vizvári Soma

Fotó: Löffler Péter

Lapunkban már többször is foglalkoztunk a jelenlegi pécsváradi polgármester, Zádori János ügyével, s az ebben hozott ítélettel. Most egy szakértőt kérdeztünk a helyzetről.

– Nagyon ritka, hogy egy hivatalban lévő politikusra ilyen súlyos ítéletet szab ki a bíróság, még ha csak első fokon is – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel politikai szakértő Zádori János, Pécsvárad független polgármesterének büntetőperével kapcsolatban. Ahogy arról a minap beszámoltunk, hétfőn első fokon bűnösnek találta Zádori Jánost a Szekszárdi Törvényszék bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalásban, hamis magánokirat-felhasználásában és számvitel rendjének megsértésében. Pécsvárad polgármesterét, a büntetőper elsőrendű vádlottját ezért négy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és húszmillió forint pénzbüntetésre ítélték. A politikust ezen kívül öt évre eltiltották a köz­ügyektől, valamint hat évre gazdasági szervezetek vezetésétől, emellett csaknem 240 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a bíróság. Zádori ügyvédje az ítélethirdetés után lapunkkal közölte: fellebbeznek, elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kifejtette, természetesen, amíg jogerős ítélet nem tiltja el Zádorit a köz­ügyektől, addig hivatalában maradhat, ám Deák Dániel azt is megjegyezte: mégis jobb lenne, ha önszántából lemondana, hogy időközi választást lehessen tartani a településen, hiszen könnyen lehet, hogy a polgármester támogatottsága a folyamatban lévő büntetőügye miatt erősen csorbát szenvedett. Hozzátette: mivel a következő önkormányzati választás csak 2024-ben lesz, így várhatóan addig megszületik a jogerős ítélet. Ha abban helybenhagyják a mostani bírósági döntést, amely a közügyektől való eltiltást is tartalmazza, akkor mindenképpen új polgármester után kell néznie Pécsváradnak.

Zádori a hétfői ítélethirdetés után közzétett Facebook-videójában aláhúzta: amennyiben jogerősen elítélik, fel fog állni a polgármesteri székből, de jelenleg nem ez a helyzet. „Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy nem megyek börtönbe egyelőre, és nem is szeretnék”, mondta, hozzátéve: biztos benne, hogy az ítélet módosulni fog másodfokon.

Amint arról korábban hírt adtunk: Zádori János ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében indult eljárás még 2019 elején. A vád szerint a gazdasági társaság jogtalanul igényelt és hívott le európai uniós és állami támogatásokat egy sellyei tyúktelep fejlesztésére, így a cég 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A Szekszárdi Törvényszék a per hatodrendű vádlottját, Zádori János feleségét – szintén nem jogerősen – négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Bár a párhuzam nem minden szinten állja meg a helyét, érdemes megemlíteni, hogy tavaly Mohácson feloszlatta magát a képviselőtestület, hogy új választást kelljen tartani – és egyben új polgármestert választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!