jobb később, mint soha?

2021.06.22. 07:00

Napvitorla: Kérdésünket követően láttak csak munkának

Berobbant a kánikula, elviselhetetlen forróság telepedett a megyére és az országra. A hőség a következő napokban tovább fokozódik.

Zs. J.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára és csütörtökre a legmagasabb, harmadfokú vörös figyelmeztetést adott ki a hőség miatt nyolc megyére, köztük Baranyára. A napi középhőmérséklet az előjelzés szerint 29 fok felett valószínű, éjszaka sem hűl le a levegő, a napi csúcshőmérséklet a 40 fokot súrolja majd.

Több pécsi olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy jó dolog a permetkapu a Széchenyi téren, de megemlítették, az elmúlt években már egy hónappal korábban, május közepén, illetve június első napjaiban kihelyezték az Irgalmasok utcájában és a Király utcában is a napvitorlákat, ami árnyékot biztosított a járókelőknek.

Hétfőn délelőtt megkerestük az önkormányzatot, és megkérdeztük, mi az oka, hogy idén még nem helyezték ki a napvitorlákat. A kérdésünk elküldése után egy órával az Irgalmasok utcájában elkezdték kitenni a napvitorlákat, és a válasz is megérkezett, de azt nem tartalmazta, mi volt a késlekedés oka.

– Az árnyékolók telepítése a megszokott ütemben történik, és jelenleg is tart. A Széchenyi téren, a Kossuth téren és a Lánc utcai rendelőnél már kint vannak az árnyékolószigetek, a következő napokban pedig a Búza térre is hasonló sziget kerül majd ki – közölte a sajtóiroda, hozzátéve, hogy a belvárosi sétálóutcákba szintén a napokban teszik ki a napvitorlákat.

Mint írták, az Irgalmasok utcájában délről észak felé kerülnek a helyükre az árnyékolók, majd ezután a Király utca következik a Széchenyi tér felől a Búza tér irányába haladva. Végül a Széchenyi tér és a Jókai tér közötti szakasz következik. A munkálatokkal várhatóan péntekig végeznek a szakemberek.

Érdemes azt is tudni, hogy a kánikula miatt a nagyobb vasútállomásokon ásványvizet osztanak, illetve a katasztrófavédelem a honlapján tette közzé azon légkondicionált helyiségek listáját, amelyeket bárki igénybe vehet. Baranyában 41 helyet soroltak fel. A kisebb településeken a polgármesteri hivatalok, művelődési házak, míg a városokban nagyobb bevásárlóközpontok szerepelnek a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!