Irány az űr!

2021.06.17. 18:22

Pécsen rendezték meg a különleges programozó verseny díjátadóját

Egy különleges vetélkedő díjátadóját tartották a Pécsi Kulturális Központban tegnap. A verseny előzményhez tartozik, hogy az Európai Űrügynökség 2019. novemberében Sevillában a Space19+ miniszteri konferencián jelentette be, hogy Magyarország űrhajóst kíván küldeni az űrbe.

Zsigmond József

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Pécsi Kulturális Központ és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranyai területi Szervezete Space Challenge 2021 programozó versenyt hirdetett a város és a megye diákjai részére.

– A rendezvény szervezői küldtek egy levelet a minisztériumnak. Felhívták a figyelmünket a rendezvényükre, mi pedig boldogan adtunk hozzá támogatást, mert azt gondoljuk, ha valamit fontos támogatni, az a tehetség és az utánpótlás – mondta lapunknak dr. Ferencz Orsolya a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. – A rendezvény erőssége, hogy ötödik osztálytól kreatív feladatokon keresztül a gyerekeket megismerteti az űrkutatás tudományával, ami nagyon sokrétű. Mindent megteszek érte, hogy országos versenyé nőhesse ki magát a pécsi kezdeményezés, természetesen Pécs központtal.

Dr. Ferencz Orsolya lapunk kérdésére a díjátadón elmondta, hogy a második magyar űrhajós egy alapkutatásokra fókuszáló programban vehet részt a tervek szerint 2024-ben, aki az űrállomáson eltöltött hetek során dolgozna, kísérleteket végezne, és őt is folyamatosan vizsgálnák, illetve a magyar mérnökök, orvosok, tudósok feladatokkal látnák el. Hozzátette, még mindig zajlik a 11 év óta az Európai Űrügynökség által először meghirdetett űrhajós válogatás, ahová szintén lehet jelentkezni, mivel Magyarország is teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek. Háromféle űrhajóst keresnek: professzionálist, projekt asztronautát, illetve a történelemben először paraasztronautát is.

Visszatérve a pécsi versenyre, több diák jelentkezett a megye különböző településéről. Minden pályázó elismerésben, a korosztályok legjobbjai, valamint a legtöbb közönségszavazatot kapott pályamunka értékes jutalomban (laptop, táblagép) részesültek.

Díjazottak: 5-6. osztályos tanulók között I. helyezett Szabó Áron (Szentlőrinci Általános Iskola.), 7-8.osztályosok között I. helyezett: Nasir Pirooz Bence Koch Valéria Iskolaközpont, illetve középiskolások között I. helyezett: Gamos Patrik, Kató Dávid, Keller Koppány, Németh Martin, Pollack Mihály Technikum és Kollégium. Közönségdíjas: Bálint Márton (Koch Valéria Iskolaközpont).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!