Vakáció!

2021.06.23. 15:13

Tematikus táborokban nyaralnak a gyerekek

A járványhelyzet miatt sok szülőnek maradt kevés szabadsága, így a nyári szünetben nehezen tudják megoldani a gyerekek felügyeletét. Jó alternatívák lehetnek a nyári táborok, melyeket az idei szezonban meg lehet tartani.

T. V.

A Duna most átment a „vizsgán” Ellenõrzés Összességében romlott a természetes fürdõhelyek vízminõségeA meteorológiai elõrejelzések szerint a következõ néhány napban még kitart a kánikula, így egészen biztosan sokan döntenek úgy, hogy a természetes vizek mellett keresnek felfrissülést. A Dunán a víz minõségétõl függetlenül Mohács közelében rendszerint naponta több százan, forró hétvégéken pedig még ennél is többen fürdenek. A melegnek köszönhetõen a vízszint folyamatosan csökken, már sok helyütt elõbukkantak a homokos partszakaszok, és a folyó hõmérséklete is kellemes, huszonhárom fokos. A Duna kedvelõinek jelenthet jó hírt az is, hogy a tisztiorvosi szolgálat legutóbbi, júniusi mérése szerint a folyó vizének mikrobiológiai tisztasága megfelelõ. Ugyanakkor az elemzésbõl az is kiderül, hogy az algaszám magas. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a fürdõzést követõen azoknál, akik erre érzékenyek, allergiás bõrreakciók jelentkezhetnek. A tisztiorvosi szolgálat arra is figyelmeztet, hogy a folyó szóban forgó szakaszán a közegészségügyi feltételek nem biztosítottak, azaz nincs megfelelõ tisztálkodási lehetõség és wc. A vízminõség ellenõrzése a megye további természetes vizeire is kiterjedt. Összességében elmondható, hogy míg néhány évvel korábban ezek nagy része – például a Dráva - kiváló minõsítést kapott, most csak az elégtelennél egy fokkal jobb, megfelelõ szintet érte el. Ebbe a kategóriába sorolták az Orfûi kis tavat, ide került a Pécsi- és a Dombay tó, valamint a Dráva. A Dombay-tó a tisztiorvosi szolgálat szerint szintén hajlamos az algásodásra, ami a Dunával kapcsolatban már említett allergiás tüneteket válthat ki. Megbukott viszont a vizsgálaton az Abaligeti-tó, ott a víz tisztasága nem bizonyult megfelelõnek. Összességében mindenben csak az Orfûi kis tó felel meg: környezetében adottak a közegészségügyi föltételek, és a víz minõségét is rendszeresen ellenõrzik. Meglepõnek tetszik, hogy a legutóbbi mérések szerint a Balaton egyes strandjain sincs minden rendben a víz minõségével. Balatonberény egyenesen a nem megfelelõ besorolást kapta, és a balatonfenyvesi strand is csak éppen hogy megfelelt a követelményeknek. Szakemberek szerint mindennek az a magyarázata, hogy bár a tó vízszintje hosszú ideje nem volt ilyen ideális, mint ezekben a hónapokban, a nagy meleg miatt bizonyos algafajok és kórokozók elszaporodhatnak. Aggodalomra azonban szerintük nincsen ok, ugyanis a Balaton legtöbb részén a víz minõsége továbbra is kiváló.

Fotó: Dn

Az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ óvodai és iskolai szociális segítői is táborozni hívták az iskoláskorú gyermekeket, összesen körülbelül 200 kicsit táboroztatnak a ­nyár folyamán. Idén összesen 12 tábort szerveznek, ezek közül öt Erzsébet-tábort, a tűzoltókkal és Cserkút önkormányzatával is szerveznek egyet-egyet közösen.

Ezen táborok különlegessége, hogy minimális költségvetéssel rendelkeznek. Dr. Szabóné Szalay Csillától, az óvodai és iskolai szociális segítők csoportvezetőjétől megtudtuk, hogy a részvételi díj kizárólag a program és a szükséges anyagköltségeket tartalmazza.

– Úgy gondoljuk, hogy igen nagy segítség a szülőknek, hogy a gyermek (az Erzsébet-táborok esetében) gyakorlatilag 500 forintból tud hétfőtől péntekig táborozni – fogalmazott Szabóné Szalay Csilla.

Valószínűleg ez – s természetesen a színvonalas programtervezet – volt az egyik oka, hogy három nap alatt elfogytak a férőhelyek. A járványügyi ajánlásokra és az edukációra nagy figyelmet fordítanak, így 20 fő gyermeket tudnak turnusonként fogadni. Mint megtudtuk, a legtöbb résztvevő kicsi pécsi, de a Szolgálat és Központ ellátási területéről, a pécsi agglomerációból is érkeznek. A szervezők csak azt kérik a szülőktől, hogy biztosítsák gyermekeik számára a szükséges buszbérletet, vagy buszjegyet.

Programbőség

A táborok többsége szabadtéri/túra programokat tartalmaz, a szervezők célja ezzel az, hogy a gyerekek a bezártság után a szabad levegőn legyenek, közösségben. A gyerekek el fognak látogatni például Siklósra, Mohácsra, Pécsváradra várakat nézni, természeti kincset kutatni, s ismerkednek majd az állat- és növényvilággal is. Valamint két alkotótábor is lesz idén. Persze nyár végén a strandolás sem maradhat el, erre is lesz lehetőségük a résztvevő gyerekeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!