Made in pécs

2021.07.16. 17:30

Csaknem hatszáz zenész tölti meg holnap élettel a jól ismert klubokat

Rekordszámú, 137 zenekar lép fel július 17-én a hatodik Made in Pécs Fesztiválon. Amit ígérnek a szervezők: húzós, pörgős, örvénylő nap lesz a szombati.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

– A vírus elvitte a fő időpontot, ugyanis mindig januárban rendeztük meg a fesztivált, ami zenei szempontból a legdöglöttebb, legingerszegényebb időpont. Januárban már nem is tudom, hányadik hullámban voltunk, így szóba sem jöhetett, hogy megtartsuk a programot – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Gellai Gergő, a fesztivál szervezője. Hónapról hónapra tolták a szervezők a fesztivál időpontját, míg tavasszal online kutatást végeztek: a zenészeket és a közönséget kérdeztek meg, hogy mit gondolnának, ha nyár közepén tartanák meg a hatodik Made in Pécs Fesztivált. Sok pozitív visszajelzés után elindult a szervezés, kitűzték az időpontot.

– Minden évben több és több zenekar lép fel, idén rekordnevezés érkezett, így 137 banda áll színpadra július 17-én. Nem volt elég a korábbi hat helyszín (Nappali, Pécsi Est, Made in Pécs Café, Ti-Ti-Tá, Trafik, Szabadkikötő), így csatlakozott a Sárkány Barlang is, ami a rock és a metál gyűjtőhelye lesz. Majdnem 600 pécsi zenész áll színpadra, minden produkció húsz perc idősávot zenél.

Arról, hogy kevés-e a húsz perc, annyit mondott a szervező, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású koncertje, a Queen 1985-ös Live Aid-fellépése is 21 perces volt, vagyis aki húsz perc alatt nem teszi ki a szívét-lelkét a színpadra, az valószínűleg egy nap alatt sem fogja.

Sokan mondták, és már szállóigévé vált: Pécs a magyar Liverpool, így a szervezők úgy gondolták három éve, belecsempésznek egy kis poént is a fesztiválba, és meghívtak egy-két liverpooli zenészt. Annyira jól sikerült a fellépésük, hogy azóta minden évben egy külföldi és egy magyar várost is bevonnak a koncertfolyamba. Idén Horvátországból, Eszékről a Blue Tambura Duó, Mr. Dog, Vanja I Nesvil Funk; míg Budapestről, Józsefvárosból Ganxsta Zolee és Takács Vilkó, a Budapest Bár zongoristája, Ökrös Károly és zenekara, valamint az Animal Cannibals érkezik.

– Nemcsak a fesztivál napján látod az embereket gitárokkal, hangszerekkel sétálni az utcán, hanem már egy héttel korábban. Mindenhol zenészek vannak, a próbatermek megtelnek, mindenki ezerrel készül a műsorra, mert ez a húsz perc mindent visz – mondta a sajtótájékoztatón Széll Tomi, aki mindegyik fesztiválon fellépett.

Mint megtudtuk, a klubokba csak védettségi igazolással lehet bemenni a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Az oltásról szóló kártyát az első helyszínen kell bemutatni, majd mindenki egy karszalagot kap, mellyel az összes helyszínre, további ellenőrzés nélkül szabad lesz a bejárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!