Egyetemek együttműködése

2021.07.21. 14:44

Fizikai folyamatokat vizsgáló kutatás zárult le

Négy évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében mutattak be a PTE-n egy mintegy 400 millió forint értékű műszert, melyet a Szentágothai Kutatóközpontban fejlesztettek ki. A berendezést ezután átszállították Szegedre, az európai szuperlézerközpontba.

T. V.

Fotó: Laufer László

Mint arról a Szegedi Tudományegyetem tájékoztatta az MTI-t, most zárult le egy ultragyors fizikai folyamatokat lézerek segítségével vizsgáló, csaknem négyéves kutatási program a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek közreműködésével.

– A lézerek az elmúlt évtizedekben a mindennapi eszközök meghatározó részévé váltak, emellett elengedhetetlenek elemei a legmodernebb tér- és időbeli vizsgálatára irányuló tudományos berendezéseknek is – tudtuk meg az MTI-től.

S mint azt a SZTE honlapján is hangsúlyozták, a három legnagyobb vidéki egyetem jelentős kutatási potenciállal és nemzetközileg elismert eredményekkel rendelkezik az ultragyors lézerek kutatás-fejlesztése és alkalmazása terén, azonban szükség volt a kutatások továbbfejlesztésére, a szükséges erőforrások koncentrálására.

– Ezen alapokra támaszkodva a projekt a magyar lézeres kutatóhálózat integrálásával egy olyan kritikus tömeg elérését tette lehetővé, ami széles hullámhossz-tartományban (a terahertztől a röntgenig) speciális, egyedi paraméterekkel bíró impulzusok generálását, az ezen alapuló méréstechnika fejlődését, továbbá a hazai felsőfokú és a PhD-képzés színvonalának emelésén keresztül a szakterület „vonzásának”, súlyának növekedését eredményezi – fogalmaztak a kutatással kapcsolatban az egyetem honlapján.

A kutatások öt kutatási téma köré rendeződtek. Ezek közül az első kettő a lézeres fényforrások kutatás-fejlesztésére irányult, az MTI közleményéből pedig az is kiderül, hogy három alprogramban – a fény és anyag kölcsönhatások, az anyagtudomány és az orvosbiológia területén – pedig a lézeres alkalmazások lehetőségeit vizsgálták. Az alap- és alkalmazott kutatásokat egyaránt érintő projekt 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!