Belharcok

2021.07.08. 07:00

Így változott meg egy hónap alatt a baranyai baloldal

Durva belharcok kezdődtek alig egy hónapja Baranya baloldali pártjai között, amelynek néhol zavarba ejtő következményei lettek. A Dunántúli Napló most fel­eleveníti a történteket, hogy megkönnyítsük az eligazodást a politika térképén.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Még a tájékozottabb olvasók is könnyen belezavarodhattak a baranyai baloldal elmúlt egy hónapjába, annyi fordulatot hozott ez az időszak a helyi szövetségekben.

Érdemes visszamenni egészen a június közepén megtartott első pécsi közgyűlésig, amikor is az addigi városvezető koalíció szétszakad. Saját pártja, a DK támogatásával levették Bognár Szilviát az alpolgármesteri posztról, és a helyére párttársát, az egyetemi közéletben edződött Zag Gábort ültették. Ezen felül a szocialista Nyőgéri Lajost megerősítette a közgyűlés alpolgármesteri pozíciójában. A történteket a Momentum frakciója annyira nem tudta megemészteni, hogy kiszálltak a városvezető koalícióból. Nemrég ugyanis új frakciószövetség alakult tizennégy képviselőből a DK, Jobbik, MSZP, Öttorony összefogásával, Pécs Jövőjéért néven. A Momentum ehhez a legújabb összeboruláshoz már nem csatlakozott. Sokan vélik úgy, hogy a történtek azt bizonyítják, a pécsi városházán a szocialisták dominanciája megkérdőjelezhetetlenné vált.

Nem úgy, mint a városvezetés legitimációja, a Pécset irányító frakciószövetség tagjait ugyanis Mellár Tamás párbeszédes országgyűlési képviselő egyesülete, a Mindenki Pécsért jelölte. Mellárék viszont annyira felháborodtak a közgyűlésen meghozott személyi döntéseken, hogy a szervezet kizárta a polgármestert. Erre több, Péterffyhez és az MSZP-hez húzó tag kilépett Mellár egyesületéből.

A pécsi MSZP-vel Mellár ugyan fasírtban van, de ez nem gátolja meg a szocialistákat abban, hogy továbbra is őt támogassák a Baranya 1-es választókörzetben a baloldali előválasztáson. Épp így a Gyurcsány-pártot sem zavarja, hogy a DK összeveszett a városházán a Momentummal, a Demokratikus Koalíció ettől függetlenül beállt Fekete-Győr András jelöltje, Nemes Balázs mögé a Baranya 1-es körzetben.

Szembe mennek akár egymással is

A pécsi politikában jelenleg kiváló kapcsolatot ápoló MSZP és DK a Baranya 2-es körzetben Szakács Lászlón kezdett el marakodni, aminek az lett a vége, hogy a szocialisták először kihátráltak saját politikusuk jelöléséből, majd ki is zárták Szakácsot. Az abszurditás halmára pedig azzal tettek rá még egy lapáttal Tóth Bertalanék, hogy beálltak a korábban a szocialistákat gyakran bíráló LMP-s Keresztes László Lóránt mögé, aki a DK-s jelöltté váló Szakáccsal mérkőzhet meg az előválasztáson.

Szakács „elintézése” a pártközpontból azt eredményezte, hogy a komlói szocialisták közül többen elhagyták a párt helyi alapszervezetét. Mindebből kirajzolódik, hogy a szivárványkoalíció pártvezetései, és a baranyai alapszervezetek homlok­egyenest mást gondolnak a szövetségesi politizálásról. Míg a pécsi baloldalon jelenleg a DK–Jobbik–MSZP-konglomerátummal a Momentum, a Párbeszéd, és az LMP is szemben áll, addig a baranyai választókörzetekben a DK a Momentummal, míg az MSZP a Párbeszéddel és az LMP-vel működik együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!