mégse lesz mélygarázs

2021.07.19. 07:00

Jövő január végén lesz kulcsrakész az új pécsi vásárcsarnok (galéria)

Nagy érdeklődés mellett zajlott a pécsi új vásárcsarnok hétvégi lakossági bejárása. Az épület jövő év január végére készül el. Méretei: 13 ezer négyzetméter alapterület, maga az épület 5600 négyzetméter, a főhajó 160 méter hosszú, a belmagassága 14 méter lesz.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Ha egy nagyobb beruházásnál a kivitelező eléri az új épület legmagasabb pontját, ennek tiszteletére bokréta­avató ünnepséget tartanak. A pécsi városvezetés úgy döntött, hogy e jeles nap alkalmából szombaton megnyitja a területet a kíváncsiskodók előtt. Az érdeklődés nagy volt, közel négyszázan, fiatalok, idősek együtt vettek részt a bejáráson.

A vásárcsarnoki túrán megtudtuk, a korábbi tervekben szerepelt, hogy az új vásárcsarnok egy felső részt, úgynevezett galériát kap, illetve mélygarázsról is szó volt. A mélygarázs ötletét a legelején elvetették, és idővel a galériáról is lemondtak. Az ok: költségtakarékosság. Az építkezés tavaly július 31-én kezdődött, az úgynevezett kulcsrakész állapotot jövő év január 31-re éri el.

Az új vásárcsarnok főbejárata a nyugati oldalon, a Bajcsy-Zsilinszky utcából nyílik majd. A kapuk nem fotocellásak lesznek tűzvédelmi okok miatt, hanem a mostani vásárcsarnokéhoz hasonlóak. A főbejáraton mozgáskorlátozott, illetve babakocsis szülők nem igazán tudnak majd bejönni, mivel a kilenc lépcsőfokhoz rámpát nem terveztek, ők az északi bejárat felé vehetik irányukat. Ezen az oldalon három bejáratot alakítanak ki, előtte szökőkúttal, árusítóasztalokkal, melyek fölött napernyők lesznek.

A vásárcsarnoknál összesen negyvenkét parkolóhelyet hoznak létre a keleti oldalon (a híd mellett), ami majd a most készülő körforgalomból lesz megközelíthető. Erre reagálva a bejáráson többen is megjegyezték, hogy ez feltehetően nagyon kevés lesz, egy tízemeletesnél van ennyi férőhely. Az árusok számára a déli oldalon lesz kialakítva 20 parkoló, az úgynevezett gazdasági udvarban.

Számos más kérdést is feltettek a bejárás során, így szóba került, hogy a most épülő csarnok a város egyik legalacsonyabb pontján található, ami elég vizes, mocsaras. A túrát vezető építésvezető elmondta, hogy mínusz 4 méter 80 centire kellett leásniuk, hogy teherbíró talajt találjanak, ezt feltöltötték két méter magas sovány beton alappal, az kapott egy vasalt kehelyalapozást és abba rakták bele az előregyártott pilléreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!