fogyasztóvédelem

2021.07.23. 18:37

Ki is gyulladhat, szét is eshet az elektromos roller

A vizsgált elektromos rollerek közül mindössze öt felelt meg maradéktalanul az előírásoknak, a legutóbbi fogyasztóvédelmi vizsgálat során. Az önegyensúlyozó változatok, azaz a hoverboardok közül viszont mindegyik, amit teszteltek a szakemberek, veszélyesnek bizonyult.

W. K.

Az elektromos rollerek és hoverboardok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a könnyű, kicsi eszközök kényelmesebbé tehetik a közlekedést. Fontos azonban tudni, hogy az elmúlt két év során a fogyasztóvédelmi szakemberek által vizsgált kétkerekű eszközök közt nem akadt olyan, amelyik termékbiztonsági szempontból teljesen rendben lett volna.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tavaly vizsgálta először az e-rollerek és hoverboardok termékbiztonsági megfelelőségét – akkor tizennégyből tizenkettő akadt fenn a rostán. Idén valamelyest jobbak az eredmények: az ellenőrzött tizenkét eszközből hét nem felet meg az elvárásoknak. – A 86 százalékosról ezzel 58 százalékosra javuló kifogásolási arány azonban még mindig messze van az ideálistól – hangsúlyozza az ITM.

A nyolc vizsgált elektromos roller közül hárommal akadt probléma: az egyiknél az akkumulátor mellől hiányzott a hőmérséklet-figyelő eszköz, a kontrollálatlanul túlmelegedő termék így akár ki is gyulladhat. Egy másiknál a talprész és a kormányszár közötti csukló kiképzése volt olyan, hogy bármikor odacsípheti utasa ujjat, zúzódást okozva. A harmadik eszköznél pedig fennállt a veszélye, hogy az első kereke kilazul, a roller menet közben így akár szét is eshet.

A hoverboardok közt viszont egyetlen megfelelőt se találtak a szakemberek: a mini segwayekre változatlanul jellemző, hogy a mozgó belső huzalozást éles szélű, sorjás részeken vezetik át. A vezeték sérülése miatt bekövetkező elektromos zárlatból hirtelen lefékeződés, irányváltás, aminek esés, és akár végtagtörés lehet a vége. Volt hoverboard, ami kézben tartva is elindult. A hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból. A kereskedőnek a súlyos kockázatú hoverboardokat és e-rollereket a vásárlóktól is vissza kell hívniuk.

Nem kötelező, de ajánlott a bukósisak

Az elektromos rollerek és hoverboardok tavaly megkezdett ellenőrzését az év további részében és jövőre is folytatja a hatóság. A fogyasztóvédelmi szabályozás megújításának köszönhetően idén januártól a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre egyebek mellett éppen az elektromos rollerekkel bővült.

Fontos tudni, hogy ezek a közlekedési eszközök a jelenleg hatályos jogszabályok szerint sporteszközöknek minősülnek, így azok használóját gyalogosnak kell tekinteni, azaz a gyalogosokhoz kapcsolódó KRESZ-szabályok vonatkoznak rájuk. Nincs olyan biztonsági előírás (például bukósisak vagy könyök- és térdvédő használata) ami az elektromos rollerrel utazó testi épségének védelmét szolgálná – ezek viselése ugyanakkor a szakértők szerint ajánlott.

A biztonságos használathoz elengedhetetlen a megfelelő világítás is. Néhány modellen gyárilag is található lámpa, ha mégsem, akkor pár ezer forintért vásárolhatunk világítótesteteket, prizmákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!