drágulás várható?

2021.07.23. 07:00

Megszűnik az áfakedvezmény a házhoz szállításnál

Megszűnik a kedvezményes áfa a házhoz szállított vagy elvitelre rendelt ételekre és italokra. A kedvezményes adómérték július 31-ig alkalmazható. A kiadott kormányrendelet értelmében a hatályvesztés augusztus 1-jén lép életbe.

Fodor Szabina

Tavaly novemberben már javában tombolt a koronavírus-járvány második hulláma. A kijárási tilalom megjelenése mellett ekkor lépett életbe az a rendelet is, hogy az éttermeknek és egyéb vendéglátó egységeknek zárniuk kellett. A bezárást követően az éttermek igyekeztek megkeresni a lehetőségeket, így a legtöbben az ételek házhoz szállításával tartották fent magukat. Ez a szolgáltatás sokak körében volt népszerű. Az online oktatás során a diákok is beszorultak, akik körében amúgy is közkedvelt az ételrendelés ezen formája. Semmi különöset nem kellett tennünk azért, hogy könnyedén hozzájussunk kedvenc ételünk egyikéhez. A futárral sok esetben még csak találkozni sem kellett, hiszen a rendelésnél kérhettünk biztonságos, érintkezésmentes átvételt és fizetést is. Ez azt jelentette, hogy nem volt szükség ajtót nyitni a futárnak, neki elég volt csengetnie és az árut az ajtó előtti lábtörlőre, esetleg a kilincsre akasztva otthagynia.

A kormány vendéglátóiparban dolgozók terheinek csökkentése érdekében tavaly novemberben döntött arról, hogy a 27-ről 5 százalékra csökkenti az elvitelre kért ételek és italok áfáját. A vírushelyzet azonban fokozatosan javulni kezdett, a védőoltások nagymértékű felvétele után az éttermek teraszai már április végén nyithattak, ezt követően pedig védettségi igazolvánnyal a vendéglátóhelyek belső, zárt részei is látogathatóvá váltak. A helyzet javulása miatt ez az átmeneti 5 százalékos áfacsökkentés augusztus 1-jén megszűnik. Az egyik pécsi étterem tulajdonosa, Lépold Patrik lapunk megkeresésére elmondta, hogy a vírushelyzet nagyon befolyásolta a forgalmukat. Annak idején számukra is változóak voltak a napok. Volt, amikor jobb volt és volt, amikor rosszabb, azonban úgy véli, hogy a kormány mostani döntését leginkább a tulajdonosok és étteremvezetők fogják megérezni, a fogyasztók kevésbé. Egy biztos, náluk nem lesz változás, ez nem hoz drágulást.

Sokaknak nyújtott segítséget a kedvezményes áfakulcs

Viszonyításképp a csökkentés idején, ha egy élelmiszer nettó ára 1900 forint, amelyre rájött az 5 százalékos áfa, akkor 2000 forintot kellett érte fizetnünk. A 27 százalékos áfánál a nettó ár ugyanúgy 1900 forint, viszont az áfa rajta már nem 100 forint, mint az 5 százaléknál, hanem 510 forint lesz, így a termék 2000 forint helyett 2510 forintunkba fog kerülni. A két összeg közötti különbség jól látható. Valószínűleg ezt kisebb rendelések esetén nem vesszük észre, de aki nagyobb tételben vásárol, annak a pénztárcája megérezheti a változást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!