tanulj tinó

2021.07.11. 07:00

Nagyon népszerűek a szakmaismereti versenyek megyénkben is

Idén is megrendezte az általános iskolások körében rendkívül népszerű, hagyományokra épülő szakmaismereti versenyeit a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Közel 300 diák vett részt a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon szervezett megmérettetésen.

Wald Kata

20191203 Salgótarján A szakképzési intézményrendszerek fejlesztése keretében kedden ünnepélyesen adták át a megújult tanműhelyt a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) Borbély Lajos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

Hatalmas érdeklődés övezi az általános iskolások körében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által szervezett szakmaismereti versenyeket, így ez év tavaszán se maradhatott el a hagyományokra épülő megmérettetés a megyében, amelyet izgalmas változtatásokat bevetve bonyolítottak le, alkalmazkodva a koronavírus teremtette helyzethez.

A járvány többször versenymódosításra, újratervezésre és rugalmasságra kényszerítette a szervezőket. Mint ismeretes, a Gép-ésszel verseny alatt gépipari, a Villany-Ász versenyben a villamosipari-elektronikai, és az Épít-ésszel versenyen keresztül pedig az építőipari szakterületek valamelyikét ismerhetik meg minden esztendőben az általános iskolák pályaválasztás előtt álló diákjai. Cél a hiányszakmák megismertetése az ifjúsággal.

– Ezúttal a játék első fordulója az online térben zajlott, ahol szakmaismereti kérdőívet kellett kitöltenie a csapatoknak, valamint egy virtuális üzemlátogatásra vittük őket, ahol a megyei vállalkozások mindennapjaiba pillanthatnak be – közölte a PBKIK. A tapasztalat szerint az online térben zajló interaktív feladatokat a gyerekek rendkívül ügyesen oldották meg. A második fordulóban a csapatmunkáé és a kreativitásé volt a főszerep, hiszen lépegető, bicegő robotokat, vagy kis házikót, makettet kellett építeni az iskolákban, illetve otthoni körülmények között, melyekhez az alapanyagokat az iparkamara biztosította. Miután ez a forduló éppen a digitális oktatás idejére esett, többször kellett módosítani a pályamunkák leadási határidejét. A leglátványosabb eseményt, a döntőt sem tudták megrendezni, így a helyezéseket az első két fordulóban elért pontok alapján állították fel.

Közel 300 diák a megye 27 iskolájából nevezett be az idei versenyre, őket 32 tanár támogatta, segítette. A megmérettetést a megye gépipari, építőipari, villamosipari és elektronikai vállalatai támogatták.

A Szakma Sztár Fesztivál is elmaradt a vírushelyzet miatt

Az országos szakmai versenyek forgatókönyvét is átírta a járvány. A nappali tagozaton végzős diákok számára az idei tanévben már tizennegyedik alkalommal hirdették meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, amelynek célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, eredményeinek széles körű bemutatása, a „fizikai” szakmák népszerűsítése. Baranyából 32 szakmában regisztráltak az iskolák összesen 264 versenyzőt – a megmérettetés el is kezdődött, ám márciusban a járványügyi helyzetre tekintettel a területi előválogatókat törölték és az országos döntő, a Szakma Sztár Fesztivál is elmaradt ebben az esztendőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!