dilemma

2021.07.11. 11:30

Nehéz a döntés: magunkkal vigyük-e a kedvenceket?

A kutyák, macskák, más kedvencek sok háztartásban családtagnak számítanak. Sok gazdinak okoz fejtörést, hogyan oldja meg a nyaralás alkalmával ellátásukat.

Tóth Viktória

Forrás: Shutterstock

A nyári szünetben, amikor a család több hétre elutazik, problémák adódhatnak a házi kedvenc ellátásával kapcsolatban. A kertes családi házakban viszonylag könnyebb megszervezni, hogyha pár napra magára kell hagynunk a kedvencet. Ha van rá mód, ilyenkor kérjünk meg egy ismerőst, szomszédot, hogy gondoskodjon az állatról. De lakásban ez már bonyolultabb, hiszen naponta többször kell sétáltatni a kutyát. S az sem elhanyagolható, hogy magányos kedvencünk sokszor sír, vonyít, zavarva a szomszédokat.

Jó megoldás lehet a kisállatpanzió, ahol napidíjért vigyáznak állatainkra. Baranyában több panziót is találhatunk, ezek költsége az állat méretétől és a tartózkodás idejétől is függhet. Az ebeket és cicákat kinti vagy benti kennelekben helyezik el, etetik, és sétáltatják is őket. Egyes helyeken extra szolgáltatások is kérhetők (prémiumeledel, pluszmozgatás, túrázás stb.), ám ezekért külön díjat számolnak fel.

Varga Erika, a pécsi cica­panzió vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a nyári időszakban telt házzal működnek, általában 20 és 30 között van ilyenkor a náluk lévő cicák száma. Van, amelyik macskát csak néhány napra viszik, de az is előfordul, hogy akár 3 hónapot is náluk tölt egy cirmos. Minden cicát külön tartanak, felváltva vannak kiengedve, s a játék, simogatás, bundaápolás is a napi ellátás része.

Az út során is óvjuk az állatot!

Nyugat-Európában a kutyákat szinte bárhová beengedik a gazdival. Ez a szemlélet terjed hazánkban is, gyarapszik azoknak a szálláshelyeknek, strandoknak a száma, ahol szívesen látják a négylábúakat is. Így a megyénkben élők is egyre szívesebben viszik magukkal a kutyájukat belföldi és külföldi útjaikra. Fontos tudni, hogy amennyiben külföldre utazunk a chipes kisállatunkkal, mindenképp csináltatni kell neki útlevelet. Repülővel csak nagyon indokolt esetben érdemes magunkkal vinni a kiskedvencet. Azok az állatok, amelyek kényelmesen elférhetnek az ülés alatt lévő tárolóhelyen, az utastérben lesznek, de a nagyobb állatok a poggyászokkal fognak utazni. Ez nagyon stresszes lehet az állatok számára.

 

Néhány nap kell a feloldódáshoz

A pécsi panzió tulajdonosa azt is elmondta, hogy nem mindegyik macska viseli ugyanúgy az új helyzetet. Ahhoz, hogy idegen környezetben a cica ne érezze magát teljesen elveszettnek, kell neki egy-két nap. Az első napok elbújós órái után a cica fokozatosan feloldódik, játszani kezd, és kíváncsian fedezi fel új környezetét. S néhány nap elteltével szépen megszokja az új helyzetet. A panzióban pedig sok játékkal, a velük való foglalkozással feledtetik el az első nap nehézségeit. Ha pedig segíteni szeretnénk a macskának a beilleszkedésben, jó ötlet, ha megszokott tárgyait is elvisszük vele, például alvóhelyét, játékait. S amikor legközelebb elutazunk, és ismét elköltöztetjük, már bátrabban fog viselkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!