A per

2021.07.09. 20:00

Vezető szocialisták lehetnek Péterffy tanúi Vicze ellen

Saját aktivistáit is beidézteti a bíróságra Pécs polgármestere, hogy mellette tanúskodjanak a Vicze Csilla ellen indított perben. A tanúk között vezető MSZP-s politikusok is lehetnek.

Vizvári Soma

a20210708_Péterffy Attila pokgármester és Vicze silla becsületsértési pere a bíróságon_Pécs_LL_DN

Fotó: Laufer László

A szakértők és saját édesanyja mellett négy aktivistát is beidéztet Péterffy Attila a bíróságra a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivőjével szemben indított perben. Pécs polgármesterének azért van szüksége az aktivistákra, hogy alátámasszák: Vicze Csilla nyilatkozatai miatt a 2019-es önkormányzati választások kampánya alatt utcai standolásai alkalmával több választó azzal az indoklással utasította vissza őt, hogy egy „erdőégetőnek” nem írnak alá.

Péterffy Attila – annak ellenére, hogy Vicze soha nem nevezte így őt – a környezetvédő aktivistát teszi felelőssé azért, hogy ráégett ez a kifejezés. A felek csütörtöki bírósági meghallgatásán Vicze Csilla jogi képviselője fel is vetette, ha Péterffy legnagyobb sérelme abból következett, hogy a médiában több helyen is „erdőégetőnek” nevezték, akkor miért nem azok ellen indított eljárást, akik ezt a kifejezést először használták, ahelyett, hogy egy civil környezetvédőt perel be. Vicze Csilla ügyvédje annak a véleményének is hangot adott: nem lehet hitelt érdemlően ellenőrizni, hogy a CMM szóvivője miatt valóban kevesebben szavaztak Péterffy Attilára a 2019-es önkormányzati választáson.

Az is kérdéses, hogy Péterffy saját aktivistái mennyire lehetnek hiteles tanúk. Ráadásul valószínűleg nem mindannyian egyszerű „aktivisták”, mint ahogy az a csütörtöki tárgyaláson elhangzott. Kettőjük egyáltalán nem gyakori neve ugyanis megegyezik magas rangú, baranyai, MSZP-s politikusokéval. Írásban érdeklődtünk a szocialisták megyei szervezeténél, meg tudják-e erősíteni, hogy Péterffy tanúi megegyeznek vezető politikusaikkal, de cikkünk elkészüléséig nem válaszoltak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Péterffy Attila kezdetben a jó hírnév megsértéséért perelte be Vicze Csillát, amiért a CMM szóvivője azt állította róla, „2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban”. Később módosította keresetét, s most már becsületsértés miatt is pereli a civilek szóvivőjét.

Kizárták a sajtót a tárgyalásról

Értetlenül álltak azelőtt a sajtó dolgozói, hogy Péterffy Attila és Vicze Csilla csütörtöki közös meghallgatására nem mehettek be, ehelyett csak egy másik teremből figyelhették a tárgyalás élő közvetítését, ami távolról sem volt tökéletesen megoldva. Vicze Csilla ügyvédjének hangját ugyanis szinte egész idő alatt nem lehetett hallani. Ha a bírónő – akinek szintén gyakran elment a hangja egy-egy pillanatra – nem diktálta volna folyamatosan a jegyzőkönyvet, a sajtó nehézkesen számolt volna be a CMM szóvivőjének álláspontjáról. Érdeklődtünk a Pécsi Törvényszéknél, miért volt szükség a sajtó kizárására. Válaszukban arra hivatkoztak, hogy a veszélyhelyzet alatt a tárgyalóteremben a jelenlévőknek egymástól másfél méter távolságban kell lenniük. Ezek szerint a polgármester tárgyalására ezt a másfél méteres távolságot nem tudták egy teremben biztosítani. További indokokként felsorolták a hőségriadóra figyelemmel a törvényszéki nagy tárgyalótermek klímaberendezéseinek az elmúlt időszakban tapasztalt sorozatos meghibásodásait, és a kitűzött tárgyalás tervezett hosszú időtartamát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!