Éjjel élik világukat

2021.08.04. 15:01

Bio-rovarirtóként tevékenykednek kertünkben a sünök

A nyári estéken gyakran hallhatunk mocorgó hangokat a kert végéből, vagy épp az utcák menti avarból. Az éjjel szorgoskodó kedves kis állatokkal a találkozás szívmelengető, de érdemes tudni, hogy mire kell odafigyelni a sünök védelme érdekében.

Fodor Szabina

Fotó: St.

A sün a nyári időszakban este rendszeresen felbukkan a kertekben, települések utcáin és gyakran láthatjuk a lámpáktól gyengén megvilágított utcán is éppen „robogva”. A szaporodási időszakuk áprilistól augusztusig tart, így most gyakran találkozhatunk vele.

Az éjszakai életmódot folytató, védett sün sokszor választja búvóhelyül a nyugalmas, csendes zugokat. Szakértők szerint, sokan úgy érzik, ha nyáron, a nagy melegben sünt találnak, akkor tenniük kell valamit, pedig ez sokszor szükségtelen. A sün igazi túlélő, de ha mégis azt érezzük, hogy valamit tennénk, akkor megfelelő csemegékkel és vízzel kínálhatjuk meg, tejet semmiképp se adjunk neki.

A kertben különösen hasznos állat, egy igazi bio-rovarirtó, hiszen csigákat, hernyókat, gilisztát, pókot és egyéb kártevőket fogdos. A természetben nagy ellensége az uhu, a róka, a borz és a kutya, de sok sün pusztul el ember által az országutakon, vagy a permetezések következtében. Azonban illene vigyáznunk rá. A sün védett állat. Ha kertünkbe téved és maradásra szeretnénk bírni, akkor a felsorolt eledelek közül tehetünk ki számára valamit, ha viszont azt szeretnénk, hogy mihamarabb távozzon, akkor várjunk türelmesen. Nagy kárt nem tud okozni, ha nem talál táplálékot, se búvóhelyet, hamar odébb áll.

Kedvenc csemegéivel megkínálhatjuk

A sünik húsevő állatok. Tévhit, hogy csak gyümölcsöket esznek. A legideálisabb étel számukra a csiga, bogarak, lárvák, giliszták, melyeket a természetben gyűjtenek be magunknak. Ha esetleg egy sérült sünit találunk, vagy azt érezzük, valamit tennünk kell érte, akkor adhatunk neki főtt tojást, főtt májat, de előszeretettel fogadja a nyers darált húst és különböző gyümölcsöket is, mint a szőlőt vagy banánt. A sün az emberektől nem fél, közelségüket elviseli. Ha szeretnénk, hogy a kertben hosszabb ideig tartózkodjon, akkor érdemes rendszeresen ételt kirakni számára, de ne feledjük, hogy védett állat, nem tarthatjuk rabságban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!