Ki lép egyszerre?

2021.08.03. 07:00

Felvonul a városvezető koalíció a Pécs Pride-on?

Nemcsak a Jobbikon, a Demokratikus Koalíción (DK) belül sem született még döntés, hogy a párt hivatalosan képviselje-e magát a Pécs Pride-on. A DK-s Kunszt Márta mindenesetre nem tartozik az első vidéki LMBTQ-felvonulás ellenzői közé, mintegy 11 ezren viszont már jelezték rosszallásukat az eseményről.

Vizvári Soma

20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

– Lehet, hogy elmegyek rá, de még nem döntöttem el. Nincsen semmi ellenérzésem a Pride-dal kapcsolatban

– nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Kunszt Márta, DK-s pécsi önkormányzati képviselő a kérdésünkre, részt vesz-e az őszre tervezett Pécs Pride-on. A politikus elárulta, még nem beszélték meg a párt helyi szervezetében, hogy képviseltesse-e magát a DK hivatalosan is.

Hozzátette, szerinte fontos, hogy az LMBTQ-embereknek is ugyanolyan jogai legyenek, mint mindenki másnak.

Próbáltuk megtudni a városvezető koalíciót alkotó többi formáció álláspontját is. A városházi sajtónál arról érdeklődtünk, Péterffy Attila Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterhez hasonlóan felvonul-e. Arra is kíváncsiak voltunk, jónak tartaná-e Pécs polgármestere, ha a teljes városvezető koalíció közösen menne ki a Pécs Pride-ra. Írásban küldött kérdéseinkre cikkünk elkészüléséig nem kaptunk választ, ahogy az MSZP baranyai szervezetétől sem, így arról sem tudunk beszámolni, a szocialisták mit terveznek az első vidéki Pride napjára.

Az Öt Torony városházi frakcióvezetőjének véleményét sem áll módunkban olvasóink elé tárni, Ágoston Andrea ugyanis telefonos megkeresésünkre kijelentette: nem nyilatkozik a Dunántúli Naplónak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pécsett lehet az első vidéki LMBTQ-felvonulás, melyet a tervek szerint szeptember 18-án tartanának meg. Az eseményt sokan ellenzik, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) online petícióját már tizenegyezren aláírták. Az ÖPE azt szeretné elérni, hogy a pécsi városvezetés tartson az ügyben közmeghallgatást.

Távol maradhat a Jobbik, ha akar – van még bizonytalanság

Kunszt Márta kérdésünkre azt is leszögezte: nem akarja minősíteni, hogy más pártok esetleg a távolmaradás mellett döntenek. Nemrég lapunk arról számolt be, a pécsi Jobbikban sem merült még fel az a kérdés, hogy elmenjenek-e „testületileg” a felvonulásra. Ezt az információt Fürj Csaba, jobbikos önkormányzati képviselő osztotta meg velünk, de azt is leszögezte, ő biztosan nem fog elmenni a Pécs Pride-ra.

Az egykori radikálisan jobboldali párt óvatos hozzáállása a kérdéshez érthető. Mint ismert, a Jobbik korábban kifejezetten ellenezte a „melegbüszkeség” jegyében megszervezett felvonulásokat, újdonsült szövetségeseivel azonban a jó viszony egyik pillére, hogy ebben a témában mérsékeltebb álláspontra helyezkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!