A ZsaruCar is szóba került

2021.08.09. 11:30

Főzőverseny, sárkányhajózás és ládamászás is volt a polgárőrnapon

Húsz éve Orfű ad otthont a megyei polgárőrnapnak. Kevesen tudják, de volt olyan év, mikor a rendezvényen 106-an adtak vért.

Zsigmond József

a20210807_megyei polgárőr nap az orfői sporttáborban_Orfű_LL_DN

Fotó: Laufer László

„Ha Budapesten meg tudják szervezni az Országos Polgárőr Napot, csinálhatnánk egy hasonlót”, említette meg több mint húsz évvel ezelőtt Bandicz Jenő, az akkori orfűi polgárőr volt elnöke Tóth Tibornak, a volt megyei polgárőr elnöknek.

Nem kellett sokat várni, csak egy évet, és az ötlet megvalósult. Orfűn, a szigeten tartották az első, akkor még családi napot a baranyai polgárőrök 2001-ben. Azóta minden évben összejönnek, igaz a szigetet kinőtték, onnan a kistóra, majd a Pécsi-tó sporttáborába költöztették át a rendezvényüket. A családi napot is átnevezték, polgárőrnappá, ahová évről évre meghívják a társszerveket (rendőröket, tűzoltókat, honvédséget).

– Nem akartuk túllicitálni az országos polgárőrnapot, de meg szerettük volna mutatni, hogy mi is meg tudunk egy ilyen rendezvényt szervezni – közölte lapunkkal szombaton a jubileumi huszadik polgárőrnapon, Orfűn a volt megyei elnök, Tóth Tibor. – 2006-ban a véradást is megszerveztük, és volt olyan év mikor 106-an adtak vért, ami kimagaslónak mondható – tette hozzá.

Fotó: Laufer László

Tavaly 600-an vettek részt a rendezvényen, idén 300-an. A csökkenés annak tudható be, mondta lapunknak Cseh László a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke, hogy sok településen mostanra szervezték a falunapokat. A megyében 116 polgárőr egyesület működik. A számuk évről évre változik, van mikor csökken, van mikor emelkedik.

Fotó: Laufer László

– A polgárőreink a társszerveknek is segítenek. A határvédelemben a siklósi és mohácsi területen két lovas csoportunk szokott járőrözni, illetve a hőkamerás drónjainkat is használjuk a határszakasz megfigyelésére. A drónokat eltűnt személyek keresésénél is bevetjük, nemrég egy eltűnt személyt találtunk meg egy baranyai település közelében, egy kukoricásban – említette Cseh László.

Arra is választ kaptunk, hogy traffipaxolnak-e a polgárőrök. Mint megtudtuk, nem, ők a ZsaruCar rendszámfelismerő eszközt használják, a forgalomból kivont, körözött, lopott kocsikat szűrik ki a rendszám alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!