Elbontják a támfalat

2021.08.08. 15:30

Pécsi világörökségi helyszíneket újítanak meg

Lankás lejárót alakítanak ki a pécsi Ókeresztény Mauzóleumnál, ahol jelenleg a régészek végeznek munkálatokat.

Zsigmond József

Szokták mondani, ha Pécs belvárosában egy kicsit megmozgatjuk a földet, római kori leletek jönnek a felszínre. Kicsit túlzásnak nevezhető, de számos beruházás során a régészek értékes hagyatékokra bukkantak a városban. Pár hete a Szent István téren végeznek ásatásokat, így lehetséges, hogy újabb szenzációs leletek kerülnek elő.

A téren zajló munka egy korábban elnyert, 900 millió forintos európai uniós pályázatának a része, ami révén megújulnak a világörökségi helyszínek a városban. Az Ókeresztény Mauzóleumnál többek között a fogadóépület fejlesztésére, valamint a déli támfal elbontására és a műemlék Szent István tér felőli megnyitására kerül sor, egy lankás útvonal segítségével.

A fejlesztések a Cella Septichorát is érintik, ahol nagyobb munkálatokat terveztek. Úgy tudtuk, hogy ebből a fejlesztésből csak kisebb változtatás valósul meg, így megkerestük a pécsi városházát.

Fotó: Laufer László

– Igen, a műemléki bemutató külső megjelenésén minimális változás lesz. Jelen pillanatban az épület állaga erősen leromlott, több helyen jelentősen beázik, mely beázások az épületben lévő műemlékek állapotát is veszélyeztethetik. Továbbá az objektumban működő légtechnikai berendezések cseréje is szükségessé vált, már nem tudják ellátni megfelelően a feladatukat – írta a városházi sajtóiroda.

Várhatóan jövő év végéig dolgoznak

Elkezdődött a pécsi világörökség helyszíneinek megújítása, amibe beletartozik a Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatti építmény is. Az Apáca utcai projektelem esetében a kivitelezés 2021 augusztusáig, az Ókeresztény Mauzóleum esetében 2021 decemberéig tart, tudtuk meg a pécsi városháza sajtóosztályától. A Cella Septichora esetében jelenleg a tervezés záró fázisa van folyamatban. A kivitelezés és a projekt befejezése (ideértve a projekt harmadik harmadában releváns marketingfeladatokat és a multimédiás fejlesztéseket is) várhatóan 2022 negyedik negyedévéig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!