Fontos Vagy Nekünk Egyesület

2021.08.17. 17:30

Siklós és Újbezdán között ingáztak a táboroztatók

Pénteken véget ért Siklóson az a drávaszögi néprajzi tábor, amelyet a szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesület a horvát partnerének köszönhetően az újbezdáni és a dél-baranyai térség összesen mintegy 50 diákjának tartott térítésmentesen.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Fontos Vagy Nekünk Egyesület az Újbezdáni Ifjúsági Egyesülettel idén is sikerrel pályázott a Nemzeti Együttműködési Alapnál, az elnyert támogatásnak köszönhetően pedig megtarthatták a Drávaszögi gyermekek tehetséggondozó táborát, immár második alkalommal.

A táborozó gyermekeket az egyesület ellátási területéről az általános iskolák (siklósi, nagyharsányi, magyarbólyi, vokányi, egyházasharaszti, drávaszabolcsi és harkányi) javaslata alapján foglalkoztatták. Mint Vastag Judit, az egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta, a gyerekeknek a pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenes részvételi lehetőséget biztosítottak.

A gyermekek játszva sajátították el és ismerték meg a Drávaszög ősi mesterségeit, ízelítőt kaptak kultúrájából, kézművességéből, és lehetőségük nyílott ezek kipróbálására is. Nagyrészt szabadtéri programokat szerveztek a siklósi vár szomszédságában található Brigadéros Vendégház tágas udvarán, de emellett kirándultak is, egy alkalommal a Nagyharsányi-hegyre túráztak, illetve hajóztak a Dráván is. Mindemellett olyan kézműves foglalkozásokat szerveztek, ahol a gyerekek természetes anyagokkal közvetlen módon tudtak megismerkedni. Vastag Judit külön kiemelte a foglalkozást vezető szakemberek pozitív hozzáállását, hiszen valamennyien első felkérésre, azonnal segítettek a program szervezőinek.

A táborba a határokon való átlépés bonyolultsága miatt a horvát gyermekek nem tudtak Siklósra jönni, ezért őket – 20 fiatalt – Újbezdánra átutazva foglalkoztatták az egyesületi tagok és segítők. Újbezdánban Sipos Zsivic Tünde, Siklóson pedig Mészárosné Bakán Anita, a Fontos Vagy Nekünk Egyesület elnöke vezette a tábort.

 

A gyerekek Kovács Tamástól a fafaragás, Németh Sárától az agyagozás, Polgár Zsuzsannától a mézeskalácssütés, Horváth Ildikótól a kosárfonás csínját-bínját tanulhatták meg, Maurer Patrik pedig drávaszögi néptáncokat tanított nekik.

A gyermekek a hét elteltével ugyanazt kérték a szervezőktől, mint tavaly: hogy jövőre is hadd jöhessenek. A jó hangulatot a táborozók, másrészt a program lebonyolításában közreműködő felnőttek önzetlen és odaadó munkája tette még meghittebbé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!