Hullámfürdő

2021.08.08. 20:00

Szabad a pálya – holnap már lehet használni a belső medencét is

Megkeresésünkre megerősítette a fenntartó, hogy az előzetes ígéretnek megfelelően újra látogatható lesz a pécsi Hullámfürdő fedett úszómedencéje és tanmedencéje a holnapi naptól. A pécsi akvaparkról viszont nem kaptunk új információt.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

– Az éves karbantartás jól halad, a tegnapi napon megtörtént a vízmintavétel, a medence készen van. Előreláthatólag augusztus 9-én, hétfőn, reggel 6.00-kor nyitni tudunk – írta válaszában lapunknak a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN). Mint ismert, a Hullámfürdő fedett, ötvenméteres medencéjét és tanmedencéjét július 24-e óta karbantartás miatt nem használhatják a vendégek.

Kíváncsiak voltunk, miért pont nyáron végeznek karbantartást az úszó- és tanmedencén. A PSN erre a következő magyarázatot adta: „a létesítmény az év majdnem minden napján nyitva van. Vannak sportolóink, bérlőink, a különböző oktatási intézményekből jönnek hozzánk órákat tartani. Ezt figyelembe véve a nyári időszak az, amely legkevésbé zavarja a sportolók és bérlők uszodahasználati lehetőségeit”. Az úszásra ettől függetlenül maradt lehetőség a lezárás alatt is. „Ilyenkor nyitva van a strandrész, ahol úszósávokat is kialakítottunk, valamint kibővítettük erre a két hétre a strand nyitvatartását, így 9.00 helyett reggel 6.00-tól már nyitva van a kinti rész is” – tették hozzá.

A PSN arra is választ adott, hogy mi tartott ilyen sokáig. Mint írták: „a folyamat azért tart két hétig, mert be kell számítanunk a medence, a csempék, tartozékok ellenőrzését is, illetve, ha szükséges, akkor ezeknek javítási idejét is.”

Hozzátették: „a medence leengedése és feltöltése önmagában egy bonyolult folyamat, hiszen egy 2100 köbméteres mederről beszélünk. Muszáj időt szánni arra, hogy olyan minőségű vizet tudjunk beleengedni, amely az ÁNTSZ szerint és látogatóink számára is megfelelő. Ez egy kötelezően előírt éves protokoll, és ez az időszak a legmegfelelőbb rá”.

Hangsúlyozták: „ez nem jelenti azt, hogy egész évben ezzel az egy alkalommal cserélődik a medence vize. Az éves karbantartástól függetlenül a Hullámfürdő medencéiben a víz 2-3 naponta cserélődik, átmegy a forgatón, szűrőn.”

Továbbra sincs hír az akvaparkról

Péterffy Attila többször leszögezte nagy nyilvánosság előtt, hogy még ebben a ciklusban szeretne új fürdőt építtetni Pécsett. A polgármesternek tehát nincs vesztegetni való ideje, elsőre a 2024-es határidő ugyan nem tűnik közelinek, de egy ilyen beruházásnál hamar elmegy három év. Mit tudunk eddig? A Modern Városok Programban 500 millió forintos állami támogatást kapott az önkormányzat az új akvapark létrehozására. Péterffy júniusban az LMP-közeli portálnak azt nyilatkozta, hogy a Tüskésrét lehet a helyszín. A polgármester úgy fogalmazott: „az elkészült koncepciótervek alapján a projekt előzetes megvalósíthatósági tanulmányát készíttetjük”. A napokban írásban rákérdeztünk a pécsi önkormányzat sajtóosztályánál, hogyan áll jelenleg a projekt. Arra is kíváncsiak voltunk, továbbra is azzal számolnak-e, hogy 2024-ig új fürdővel gazdagodnak a pécsiek, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Remélhetőleg nem azért, mert megakadt valahol a folyamat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!