különleges véradás

2021.09.23. 16:51

A mentők helikoptere is leszáll a Plázánál

A mentőhelikoptert, a tűzoltóautót is testközelből vehetik szemügyre mindazok, akik most pénteken délután ellátogatnak a Pécs Plázához, ahol a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Légimentők Kft.-vel közösen rendhagyó közösségi vér­adást szervez.

W. K.

Forrás: Zsámbóki Dóra / baon.hu

A bevásárlóközpontban 12 órától várják egész délután a véradókat: a helyszínen vérnyomás- és vércukormérésre is lesz lehetőség és újraélesztési bemutatót is tartanak. Ezzel párhuzamosan a parkolóban látványos programok fogadják 18 óráig az érdeklődőket – a mentőhelikopter 12 órakor száll le és 16 óráig (amennyiben időközben nem kap riasztást) kívül-belül megtekinthető. A gyerekeket légvár, arcfestés, lufihajtogatás is várja, 16 óra körül pedig látványos mentési bemutató veszi kezdetét – az imitált autóbaleset sérültjeihez mentő, tűzoltó érkezik, az érdeklődők közvetlen közelről nyomon követhetik a szakemberek rendkívüli helyzetekben végzett munkáját.

Az országban Pécsen kívül további hat helyszínen szerveznek hasonló programot ugyanebben az időpontban – cél, hogy minél több emberhez eljusson a véradás üzenetének fontossága, illetve a lehetősége. A szervezők egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás jelentőségére, a légimentők nem mindennapi munkájára.

A közös véradást évről évre szeretnék megszervezni

Az egyik mentőhelikopter 2019 decembere óta két egység nulla negatív vért is szállít a fedélzetén, amelyet szükség esetén a betegek ellátására alkalmaznak – bevezetése óta már többször volt erre szükség, amellyel minden esetben növelhető a túlélési esély.

A közös véradást hagyományteremtő szándékkal hívták életre, szeretnék évente megrendezni, támogatva, hogy mindig álljon rendelkezésre a megfelelő mennyiségű vér a mentőhelikoptereken és az egészségügyi intézményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!