Periférián

2021.09.27. 20:00

A Péterffy-érában egyáltalán nem nyertek a peremkerületek

A baloldali önkormányzat idején úgy érzékelik, egyre inkább kegyvesztettek lettek a pécsi peremkerületek, pedig Vasas, Somogy és Hird valamikor sokkal többet adott be a közösbe, mint amennyit visszakapott. A szocialista befolyás alatt álló városvezetés a több tízmilliárdos költségvetés ellenére milliós tételeken rugózik.

Bóka Máté

Még mindig nincs elfogadható magyarázat arra, hogy miért nem tudnak hatmillió forintot biztosítani a részönkormányzatok számára, miközben például az egyik pécsi cégvezetőnek mindössze három havi munka után hárommilliós prémiumot utalt ki a balliberális önkormányzat.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) Hird, Vasas és Somogy egyéni képviselője már többször is felvetette a kérdést, legutóbb néhány nappal ezelőtt jelezte a Péterffy Attila polgármester által vezetett városvezetésnek a problémát, de nem jártak sikerrel.

-Korábban éppen a városvezetés hivatkozott arra, hogy majd pályázaton keresztül kapnak forrást a városi civil szervezetek, ám legutóbb is 39 millió forintos igény érkezett az önkormányzathoz és mindössze nyolcmilliót fizettek ki.

Néhány százezer forintos kérése volt a Somogyi Betyár Kulturális Egyesületnek és a Vasasi Szent Borbála Egyesületnek, egyiket sem támogatták, pedig mindkét szervezet aktívan ápolja a bányászati hagyományokat, komoly bányásztörténeti munkát végeznek. A képviselői keretet is csökkentették, immár egymilliót fordíthat egy egyéni képviselő az általa vitt körzetre – tette hozzá Berényi.

Más forrásból pedig úgy értesültünk, hogy a Vasasi Bányász Fúvószenekar sem kap pénzt, amit a helyiek egy 92 éves fúvószenekar esetében egyértelműen szégyennek tartanak, úgy vélik, ha a sorsukra hagyják a zenekart, akkor úgy fog járni mint a többi bányászzenekar, pedig most egy fiatalított, ütőképes együttessé váltak.

A támogatások megvonása azért is húsbavágó, mert közel hétezren élnek Hirden, Vasason és Somogyban, amelyek a rendszerváltásig hagyományosan ipari települések voltak, az előbbiben kenderfonó- és szövőgyár működött, utóbbi kettőben pedig a bányászat révén termelték meg a javakat, amelyek az egész városnak is hasznára váltak.

 

Akár telkeket is adhatnának

A nemzeti oldal egyik elképzelése lenne az, hogy a város kedvezményes telekvásárlási programjának keretében Vasason, Hirden és Somogyban is alakítsanak ki területeket. Azzal érvelnek ugyanis, hogy Pécsről sokan azért költöztek ki a környező falvakba, mert ott megtalálták a nyugalmasabb élet lehetőséget és kedvezőbben is vásárolhattak telkeket, egyben a várostól sem kerültek távol.

A három peremkerület esetében pedig ezek a feltételek adottak, arról nem is beszélve, hogy a családalapításban gondolkodó fiatal letelepülők mindig még vonzóbbá tehetnek egy-egy városrészt, települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!