Mit lép a városvezetés?

2021.09.07. 19:17

Ellenzik a pécsiek az LMBTQ-felvonulást – derült ki a kutatásból

A többség egyáltalán nem akarja, hogy Budapest után Pécsett is Pride-ot rendezzenek, ráadásul ez a szocialistákhoz köthető Publicus Intézet kutatásából derül ki. A baloldali városvezetés viszont valószínűleg mosni fogja kezeit az ügyben.

Vizvári Soma

20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

Tízből hat pécsi ellenzi, hogy a baranyai megyeszékhely ad otthont az első vidéki melegfelvonulásnak – ez derül ki a pécsi önkormányzat megbízásából a Pécs Pride-ról készített reprezentatív közvéleménykutatás eredményéből.

Az MSZP-közeliként számontartott Publicus Intézet által készített kutatás eredménye alapján a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni. Az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát a többség támogatja, azt azonban már elutasítják a város polgárai, hogy melegek egybekelhessenek, vagy hogy gyermeket fogadhassanak örökbe.

A pécsiek többsége ráadásul ellenszenvesnek tartja a fővárosi melegfelvonulást, a Budapest Pride-ot, a megkérdezettek több mint fele szerint pedig Pécs megítélésének inkább ártana ha hasonló rendezvényt szerveznének ide, és tízből hat válaszadó összességében ellenzi, hogy a belvárosban legyen a Pride.

A közvéleménykutatás eredményei nem annyira meglepőek, tekintve, hogy már akkor nagy volt a felháborodás a város lakossága részéről, amikor felröppentek a hírek azzal kapcsolatban, hogy Pécsett tarthatják meg az első vidéki melegfelvonulást. A Pécs Pride-ot már 2020-ban össze akarták hozni, de a világjárvány végül útjába állt a rendezvénynek.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) már akkor online petíciót indított tiltakozásképpen, amely azóta is aláírható, és ezidáig több mint tizenegyezren töltötték ki. Idén a szervezők mégis összehoznák a többség által ellenzett felvonulást szeptember 18-án. Kérdés, hogy a baloldali városvezetés tud-e, és ha igen, akar-e tenni ez ellen valamit. Az önkormányzat közleményéből, melyben a Publicus kutatásait közölte, arra lehet következtetni, hogy a Pécset irányító koalíció inkább eltolná magától a rendezvényt, mondván, nekik nincs dolguk vele.

A közvélemény-kutatásából ugyanis kiderül, a pécsiek többsége szerint nem lenne helyes, ha politikusok, vagy politikai szervezetek megjelennének a rendezvényen. A szocialista kötődésű kutatóintézet egy olyan elfogult megfogalmazással is élt a kérdőívében, melyben a kormány politikáját melegellenesnek bélyegezte. A válaszadók kétharmada szerint az „ezt a melegellenes” politikát elutasító pártoknak és politikusoknak nem szabadna részt venniük a Pécs Pride-on. Tízből hat pécsi szerint pedig az a helyes, ha a város vezetése távol marad a felvonulástól.

Ezeket az eredményeket értelmezte úgy közleményében a pécsi városháza, hogy a helyiek „értik és értékelik a rendezvény civil jellegét”. Az idézett megfogalmazás már annak ágyazhat meg, hogy a pécsi városvezetés inkább kibújna a népszerűtlen balliberális rendezvényen való részvétel alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!