Hogyan tovább?

2021.09.06. 20:00

Felkészületlenül éri a várost a buszvezetők csoportos távozása

Komoly bajba kerülhet a Tüke Busz Zrt. – az utasokról nem is beszélve –, ha a rendezetlen bérek miatt tömegesen távoznak a buszvezetők a vállalattól. Kérdés, hogy a városi cég készül-e erre az eshetőségre. A szakszervezet eddig nem kapott hivatalos meghívást a bértárgyalás folytatására, pedig az idő egyre csak fogy.

Vizvári Soma

Fotó: L. L.

Egyelőre nem tudni, felkészültek-e a Tüke Busznál arra az eshetőségre, ha tömegesen hagynák el buszvezetők a vállalatot, a városi céghez küldött érdeklődésünkre ugyanis cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Pedig nem kizárt, hogy a közeljövőben többen is megelégelik a Tüke Busznál, hogy nem kapnak megfelelő bért. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke korábban azt nyilatkozta lapunknak, ha minden így marad, az veszélyeztetheti a Tüke Busz szolgáltatását.

– A különjáratú buszos piac, amely a turizmusban érintett leginkább, most leült, de amint feléled, jobb bérekkel tud majd elcsábítani sok buszvezetőt – magyarázta Dobi István, hozzátéve: ez komoly járatcsökkentésre is kényszeríthetné a Tüke Buszt. A SZAKSZ elnöke ráadásul azt is elárulta, hogy aki teheti, már most átmegy az állami Volánhoz.

A pandémia várhatóan ősztől beinduló negyedik hulláma ráadásul csak növelheti a bajt, hiszen legutóbb járványügyi okokból a tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendelt el a kormány. A Tüke Busz ezt akkor még tudta teljesíteni, azonban, ha a járvány újra annyira berobban, hogy ismét gyakrabban kell járniuk a buszoknak, de a vezetők már távoztak a rossz fizetés miatt, akkor a vállalat kellemetlen helyzetbe kerülhet, a közösségi közlekedést rendszeresen használó pécsiekről nem is beszélve.

Mint ismert, nemrég a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Tüke Busz Zrt. elnöke arról tájékoztatta a vállalatnál dolgozó buszvezetőket, hogy a társaság gazdálkodási helyzete nem teszi lehetővé a bérfejlesztést. A cég azt az ígéretet adta a dolgozóinak, hogy szeptember közepén újrakezdik a bértárgyalásokat, hátha addig szereznek forrást a várostól. Annak ellenére, hogy már jócskán benne vagyunk az első őszi hónapban, Dobi István lapunkat most arról tájékoztatta, egyelőre nem kaptak hivatalos meghívást a városi cégtől a bértárgyalás folytatására.

A SZAKSZ korábbi közleményében leszögezte, első lépésben az inflációt követő bérfejlesztést tartják elfogadhatónak, második elemként pedig szorgalmazzák külön juttatással a munkavállalók lojalitását. – Aki például egy évet ledolgozott a cégnél, azt jutalmazzák meg decemberben egy külön összeggel – javasolta Dobi.

A SZAKSZ elnöke korábban felháborodásának is hangot adott, amiért „az önkormányzatnak arra nincs pénze, hogy egy jelentős szolgáltatásban dolgozók bérét rendezze, közben meg kifizet a saját cégvezetőinek többmilliós prémiumokat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!