múltidéző galéria

2021.09.03. 14:00

Göncz Árpád is mondott már beszédet Pécsen tanévnyitón

Szeptember elsején megszólalt az iskolacsengő és kezdetét vette a 2021/22 tanév az általános iskolákban, középiskolákban, és az egyetemisták, főiskolások is megkezdik szemeszterüket.

Zs. J.

Göncz Árpád a Magyar Köztársaság államfőjeként mondott beszédet 1997-ben a Janus Pannonius Tudományegyetemen

Fotó: Laufer László

Van, aki nehéz szívvel veszi fel az iskolatáskáját, még vissza-vissza gondol a nyári vakációra, de azért elindul az alma mater épületébe, hogy az iskolapadba beülve bővítse tudását.

Pécs városa minden szeptember elején újjáéled. A város napjával együtt élet költözik a nyári hónapok után a városba. Visszatérnek a középiskolások, főiskolások, egyetemisták. Felpezsdül az ingatlanpiac, diákok ezrei keresnek szállást, nagyobb forgalomra készülhetnek a szórakozóhelyek, éttermek, kocsmák, kisboltok, pékségek. Elmondható, a nyári nyugalmas hónapok után nyüzsgőbbé, színesebbé válik a város.

És minek köszönhetjük, hogy ennyi diák jött és jön évről évre Pécsre? A színvonalas középiskoláinknak, és nem utolsósorban annak, hogy egy olyan egyetemmel büszkélkedhetünk, ami Magyarországon az első volt (1367-ben született) és mai napig a legjobbak között szerepel. Így nem meglepő, hogy a pécsi egyetemi tanévnyitókon számos magyar államfő, miniszterelnök, miniszter megjelent. 1992 szeptember közepén, mikor az egyetem a 625. évfordulóját ünnepelte a rendezvényen beszédet mondott Antall József miniszterelnök, illetve Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Pár évre rá, 1997-ben Göncz Árpád államfő vett részt a pécsi egyetem nyitórendezvényén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!