Életükről meséltek

2021.09.30. 12:26

Hivatásról és hitről beszélgettek a Cirfandli Esten

Sorozaton kívüli beszélgetéssel jelentkezett a Pécsi Polgári Szalon hétfőn a megyei közgyűlés dísztermében.

Mohay R.

A találkozón Felföldi László megyés püspök és Bányai Gábor országgyűlési képviselő vett részt, akinek a Covidból való felgyógyulását orvosi körökben is csodával határosnak tartják.

A meghívott vendégek beszéltek pályaválasztásukról, valláshoz való kötődésükről, életfelfogásukról. Felföldi László elmondta vívódásait, melyek során elektronikai műszerész végzettség megszerzése után mégis inkább pap lett: „A papi hivatás választása örök titok, mint a szerelem. Hogy történik meg, miért jön létre, nem magyarázható meg.”

Bányai Gábor családi hagyomány szerint lett növényvédelmi kertészmérnök. Egyik barátja példája kapcsán beleszeretett a nagycsaládos életbe, mellyel felesége is egyetértett, és ma öt gyermeket nevelnek.

– Az egyház egy nagy család, annak is kell lennie, különben nem jár jó úton – fogalmazta meg Felföldi László, aki szeretné, hogy megtalálják őt azok az emberek, akikkel együtt tud gondolkodni, és együtt tudják szolgálni a helyi családokat. Csapatjátékosnak vallja magát, aki a családpasztoráció elhivatott képviselője.

Bányai Gábor nem gondolkodott a politikusi pályán, de az erdélyi, romániai forradalom és egy felkérés kapcsán elvállalta annak idején a helyi képviselőséget, és azóta sem bánta meg a döntését. A képviselő 85 napig volt kómában a koronavírus miatt, Echo-készülékre is tették, de túléléséhez nem sok reményt fűztek az orvosok. Családtagjai a betegszobája előtt térdelve imádkoztak érte. Miután felébresztették, nem tudott sem beszélni, sem járni. Élet­igenlése ellenére is a halálra gondolt. Elmondta, ebben az állapotában egy különös hangot hallott, melyet isteni megerősítésként élt meg, ezt követően az állapota elkezdett javulni.

Felföldi László hozzátette, az egyetlen dolog, amit az embereknek nem kell tanítani, az az imádság. Az ateisták is érzik ezt, amikor krízishelyzetben szeretteikhez, ismerőseikhez fordulva kérik őket: gondolj rám. – A gondolj rám mögött, ha elfogadja ezt valaki, ha nem, imádság rejtőzik. Imádság, amelynek valós az ereje.

Az est házigazdája dr. Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke, a beszélgetés moderátora dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos volt. A tervek szerint, amennyiben a koronavírus nem szól közbe, a jövőben is folytatják a közkedvelt Cirfandli Estéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!