Rákos megbetegedések ellen véd

2021.09.19. 11:30

HPV ellen is oltanak az iskolákban

Szeptember közepéig kérhetik a szülők, hogy hetedik osztályos gyermekeik az iskolai kampányoltás keretében részesüljenek a többi közt a méhnyakrák kialakulásának megakadályozásában is jelentős szerepet betöltő HPV elleni ingyenes védőoltásban. A vakcina fiúknak, lányoknak egyaránt javasolt.

Wald Kata

Szolnok, 2013. február 11. Nagy Éva gyermekorvos (b) és Tóth-Urbán Judit védõnõ (j) HPV elleni védõoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelõzõ programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védõoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltõ leánygyermekek alanyi jogon, szülõi hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védõoltásban. MTI Fotó: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

Az idei tanévben is adott a lehetőség, hogy a 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. évfolyamát szeptemberben kezdő lányok és fiúk iskolai kampány keretében részesüljenek az önkéntes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban.

– Az oltást szeptember közepéig igényelhetik a szülők gyermekük számára a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott „szülői nyilatkozat” kitöltésével, amelyet az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője már korábban eljuttatott az érintettek számára – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A védőoltások beadását az iskola-egészségügyi szolgálat oltóorvosa végzi a meghatározott séma szerint: az oltási sorozat első részletét októberben kell beadni, a második adag beadása pedig hat hónap múlva, 2022 áprilisában lesz esedékes. A közvélekedéssel ellentétben a HPV okozta rákmegelőző állapotok és rákos megbetegedések nem kizárólag a lányoknál, nőknél fordulnak elő, hanem a fiúkat is érintik, ezért fontos, hogy számukra is lehetőséget biztosítsunk a védettség elérésére – hívta fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Két hét kell a kétféle oltás között

Mivel a hetedik osztályos tanulók döntő többsége 12 éves vagy annál idősebb, a Covid–19 elleni védőoltást is megkaphatta. Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy mennyiben befolyásolja ez az egyéb iskolai kampányoltások keretében elérhető vakcinák beadását. Erre vonatkozóan a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt a tájékoztatást adta, hogy a Covid–19 elleni védőoltás és más oltás beadása között 14 napos időköz tartása elegendő.

A 2020/2021 -es tanévben megyénkben a védőoltásra 1756 leány és 1676 fiú volt jogosult, előbbiek közül 1389 fő (79,1%), míg utóbbiak közül 1248 fő (74,5%) kérte az oltást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!