koronavírus

2021.09.09. 11:30

Kemenesi Gábor: nem jobb elkapni, megelőzni kell a betegséget!

A vakcinaellenes hangok újabb téves információt terjesztenek az interneten. Úgy vélik, a fertőzésen jobb átesni, mert jobb védelmet ad, mint a vakcina.

Zs. K.

2020.01.27. Pécs Koronavírus: a legnagyobb kihívás a betegek gyors felismerése Sokféle hír jelenik meg a nemzetközi sajtóban a Kínából indult koronavírussal kapcsolatban. Bár voltak kétséges esetek, továbbra sincs magyar érintettje a vírusnak – közölte vasárnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Fotó: Laufer László Dunántúli Napló Képen: Kemenesi Gábor a PTE víruskutató

Fotó: Laufer László

Dr. Kemenesi Gábor pécsi virológus legfrissebb bejegyzésében vette górcső alá az állítást. Mint írja, ez önmagában igaz is lehetne, ám rendkívül fontos tényezőket kihagy a képletből: elfelejti az utat, ami az immunitás megszerzéséig vezet. Tehát nem jobb elkapni a vírust, mint oltással védekezni ellene.

– A vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírus garázdálkodik a szervezetünkben. Eljut a legkülönfélébb helyekre a szervezetben, amelyekben egyelőre ismeretlen, vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszú távú, káros hatásokat fejt ki, – kialakíthat hosszú-covid-tünetegyüttest is, és sok egyéb, szervspecifikus szövődményt. Ráadásul, most már a való élet is bizonyítja, hogy komoly kockázattal jár a súlyos megbetegedés vagy akár halálozás szempontjából is – magyarázza a szakember. Emlékeztet arra is, jelenleg a Covid–19-megbetegedés halálozási mutatója 2 százalék körül mozog a világban, tehát 100 fertőzött közül 2 meghal.

Kemenesi Gábor kiemeli: a vírusfertőzés során nem csupán a magunk egészségét kockáztatjuk, de átadhatjuk a vírust másoknak is, ezáltal mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk.

– Azzal, hogy elkapjuk a vírust, a világot megbénító járvány javára dolgozunk, fenntartjuk a fertőzési láncolatokat és az egészségügy terhelését növeljük, amely rosszabb esetben, gócpontosodva lezárásokhoz, káros társadalmi és gazdasági hatásokhoz vezethet.

A PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa tudományos magyarázattal is szolgál a kétkedőknek.

– A természetes fertőzés során a felső légutak jelentik a belépési kaput. A fertőzés az idő előrehaladtával eljut a szervezet legkülönbözőbb részeibe is. Ez a légúti vírusoknál már ismert, hogy ilyenkor az úgynevezett mukozális és szisztémás immunitás is jól kialakul. Vakcinával történő fertőzésnél a vírus lényegi részét mutatjuk be a szervezetnek. Ez a koronavírusoknál legtöbbször a tüskefehérjét jelenti. Ezt bemutatva, biztonságos módon a szervezet megtanulhat védekezni a betolakodó ellen. Biztonságos, hiszen nem egy teljes potenciálú, működőképes vírust engedünk szabadjára. Ez a vakcinák lényege, ez alapján készült minden eddigi vakcina is a történelem során. Ebben az esetben a szisztémás immunitás alakul ki, melyet a jól ismert, vírusellenes IgG megjelenése is jelez – magyarázza Kemenesi Gábor.

A szakember hangsúlyozza: még amennyiben későbbi tanulmányok során is azt látjuk, hogy a természetes fertőzés jobb immunitást ad, ne feledjük, a vakcina a természetes fertőzés összes kockázata nélkül vértez fel minket védelemmel, tehát ez semmiképpen sem jelenti, hogy „jobb elkapni a vírust”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!