Képgaléria

2021.09.02. 20:00

Komló gazdasági ütőere épült meg az új iparterülettel

Elkészült a Nagyrét utca fejlesztése – a mintegy 410 millió forintból megvalósult, a város gazdaságfejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű új út és iparterület ünnepélyes átadására csütörtökön került sor.

Wald Kata

A körtvélyesi városrész és Komló szempontjából meghatározó út átadására került sor a város hetvenedik születésnapján. Ahogy Polics József, a város polgármestere ünnepi beszédében fogalmazott, a közel 800 méteres Nagyrét utcai új útszakasznak köszönhetőn – amelyet a tömegközlekedésbe is bevonnak – megszűnik Körtvélyes zsáktelepülésrész jellege, és a beruházás a foglalkoztatási problémákon is segít.

A most zárult fejlesztés során 11 összközművesített telket hoztak létre, amelyből kilencet liciten már értékesített a város – az érintett vállalkozások hamarosan kezdik az építkezéseket, számos új munkahelyet teremtve.

 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, Komló helyzete speciális, hiszen egy valamikori bányászvárosnak kell teljesen átalakulnia, ami számos nehézséggel jár – a mindenkori önkormányzat és kormányzat feladata, hogy az ebből fakadó negatív hatásokat tompítsa, és segítse az itt élőket. – Az útfejlesztés mindig az alap ahhoz, hogy a gazdasági fejlődés meginduljon. Nagyon fontos, hogy minél több munkahely jöjjön létre az országban – Komló egy jól átgondolt elképzeléssel és programmal rendelkezik a jövőt illetően, amiben a várost a kormány is tudja támogatni – tette hozzá az államtitkár.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek legfontosabb fejlesztése Komlón a Nagyrét utcai, hiszen a másfél évvel ezelőtti parlagnak számító területen megépült új út összesen 14 iparteleknek ad megközelítési lehetőséget, a város gazdasági ütőerévé alakítva a térséget. A képviselő hangsúlyozta, a másik, szintén a gazdaság fejlesztése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró komlói projekt a bétai út fejlesztése, amire a Nagyrét utcai 410 millió forintos pályázati támogatás négyszeresét költik, állami forrásból.

Az önkormányzat bevételei is nőnek

A Nagyrét utca régebben is ipari terület volt néhány termelőüzemmel, az infrastruktúra hiánya azonban akadályozta további cégek letelepedését. A most zárult beruházásnak – amelyre mintegy 410 millió forint támogatást nyert a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból – út, járda, buszmegálló, csapadékvíz-­elvezető rendszer, továbbá víz-, illetve szennyvízhálózat kiépítése, valamint a földgáz és az elektromos áram telkekre való bevezetése is részei voltak.

A fejlesztés során kialakított tizenegy, parcellánként mintegy 0,4 hektáros telekből a liciteljárás során kilenc befektetőre is talált – többek közt betonüzem, asztalosműhely és -üzem, logisztikai egység, háztartási gépek kereskedelmével foglalkozó cég, árufuvarozó is költözik majd a területre. A betelepülő cégek, amelyek nemcsak új munkahelyeket teremtenek, de fizetik az iparűzési- és az építményadót is, növelve ezzel a város bevételeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!