Bővített a Hanon Systems

2021.09.16. 19:02

Szijjártó Péter: Pécsnek is fontos a keleti nyitás (videó + galéria)

Bővítette pécsi üzemét a klímakompresszorokat gyártó dél-koreai Hanon Systems Pécsett – a csütörtöki átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a céget fontos befektetőnek és kiváló technológia-fejlesztési partnernek nevezte.

Munkatársunktól

Fotó: L. P.

Az autóklímagyártás területén világszinten meghatározó cég közel 11,5 milliárd forintos beruházást hajt végre a baranyai megyeszékhelyen, amelyből 2,6 milliárd forint beruházás-ösztönzési kormányzati támogatás.

– Magyarország és Dél-Korea kapcsolatainak jelentőségét mutatja, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a tavalyi 28 százalékos bővülés után az idei első negyedévben újabb 25 százalékkal nőtt, Dél-Korea pedig ma már az öt legnagyobb befektető közé tartozik Magyarországon – mondta még az átadó előtt lapunknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy a keleti nyitásból Pécs különösen sokat profitálhat, s hogy mivel ezek a kapcsolatok a partnerek korábbi jó tapasztalatain alapulnak, további nagyívű beruházások sem elképzelhetetlenek.

 

– Büszkék vagyunk a bővülésre. A beruházási programok helyszíneit gondosan választottuk ki: ezek fontos központjai lesznek az e-mobilitás irányába elmozduló autóiparnak” – mondta a csütörtöki átadón Min Sung, a Hanon Systems elnök-vezérigazgatója. – Folytatjuk az új és innovatív technológiák piaci bevezetését és olyan jól bevált gyakorlatok elterjesztését, amelyek pozitív hatással lesznek közösségeinkre, alkalmazottainkra, vevőinkre és a bolygónkra. Köszönjük a magyar kormány segítségét, együtt építjük a jövőt.

Az új pécsi gyártóüzem növeli a hűtőközegszállító termékek gyártási kapacitását és erősíti a vállalat európai gyártási jelenlétét. A gyáregység formázó-, forrasztó-, hegesztő- és hajlító berendezések és szerelősorok valamint tesztelő berendezéseknek ad helyet autóipari légkondicionáló rendszerekhez. A telephely jelenleg több mint 300 alkalmazottat foglalkoztat, és további bővítési lehetőséget kínál a jövőbeli üzleti igények kielégítésére.

– Számunka különösen örömteli, hogy egy olyan céget köszönthetünk városunkban, amelynek a fenntarthatóság különösen fontos – mondta a megnyitón Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, önkormányzati képviselő, megyei fejlesztési biztos. – A kormányzati segítséggel megvalósuló gazdasági fejlődés dinamikusan növekvő és prosperáló várossá teheti Pécset.

A legnagyobb cégek beszállítója

A Hanon Systems egy teljes körű hő- és energiagazdálkodási megoldásokat kínáló autóipari beszállító hagyományos es elektromos meghajtású járművek számára. A koreai cég kínálatában az utasterek fűtésére és hűtésére, a motortér hűtésére, valamint elektronikus vezérlésű hűtőközeg-továbbító rendszerekre kínált megoldások széles skálája szerepel.

A vállalat jelenleg ötvenegy gyártóüzemet és három regionális innovációs központot működtet, huszonegy országban több mint 21 000 embert foglalkoztat.

A Hanon Systems Hungary Kft. 2019-ben kezdte meg működését Pécsen. 2020-ra egy új zöldmezős beruházást létesített a Déli Ipari Parkban, melynek alapterülete 22.500 négyzetméter.

- A Hanon megvalósult bővítése, ami már ma 300 pécsinek ad munkát, a jövőben pedig ezer ember megélhetését jelenti a városban, azt bizonyítja, hogy jó döntést hoztunk akkor, amikor 2015-ben a Modern Városok Program keretében azt kértük a kormánytól, hogy új iparterületek megvásárlásával nyújtson segítséget a Déli Ipari Park fejlesztésében, hiszen a ma átadott beruházás épp ezen a területen épülhetett fel – mondta az átadó kapcsán Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. – Hat év után elmondhatjuk, hogy beérett az elmúlt években megkezdett munkánk gyümölcse. A mai 2,6 milliárd forintos állami támogatás azt bizonyítja, hogy a pécsiek ma is számíthatnak a kormány támogatására.

A gyárlátogatás után Kertvárosban, a Csontváry utcai buszmegálló mellett felállított aláírásgyűjtő standnál is látogatást tett a külügyminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!